Съобщения

Брой на училищния вестник      разгледай

*********************************************************

Международна среща в Рейкявик, Исландия
по проект „Без английски език-мисия невъзможна“ - програма Еразъм+

     От 10.10.2021 до 16.10.2021 година се проведе международна среща в Рейкявик, Исландия по проект „ Без английски език-мисия невъзможна“, програма  Еразъм+, Ключова дейност 1. Трима учители от СУ „Д-р Петър Берон“, гр. Пазарджик заедно с участници от двадесет европейски страни се събраха в зала „Харпа“ на исландската столица. Там те се запознаха с образователната система на Исландия, исландската култура, история и литература. Пенка Тинчева, Станка Пашова и Стоянка Златанова-Илинова посетиха множество средни училища в Рейкявик  и научиха, че да си учител и ученик в Исландия, е въпрос на взаимно уважение, спокойна работна атмосфера, липса на напрежение и стрес както за учениците, така и за учителите.
     Учениците от 12. клас в Исландия не държат матури в края на учебния си процес, а приемът им в университет зависи от усилията, които са положили във втория гимназиален етап на образованието си през последните две или три година на обучението си. Учениците имат задължителни часове, които изучават, но също така имат право и сами да изберат дисциплините и предметите, с които искат да се профилират.
    Учителите от СУ „ Д-р Петър Берон“, гр. Пазарджик разбраха, че Исландската образователна система е отворена и ненатоварваща учебния процес. Директорите на училищата имат право и да изработят четиридневна учебна програма, като петият ден се дава на ученици и учители за работа по проекти, подготовка и организация на учебния процес от вкъщи. С тази свобода исландската образователна система създава условия за спокойна учебна атмосфера.
     Освен, че се запознаха с образователната система на Исландия всички участници разгледаха и множество природни и културни забележителности, като водопада Гълфос, един от най-големите и посещавани в Европа, също така те посетиха ледници, гейзери и Черния плаж в южната част на Исландия. Посещението завърши с презентации на страните, участнички по програма Еразъм +, КД1, за това какво са научили за исландската образователна система и как ще приложат наученото във всяка една от своите страни.

*********************************************************

В СУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ СЕ ОТКРИ ПЛОЩАДКА ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

      Днес с образователни игри и състезание на учениците от първи и втори клас официално бе открита в двора на училището площадка за обучение по безопасност на движението по пътищата. Директорът на училището Станка Пашова даде начало на състезателните игри, а гостите - старши експерт Марияна Гигова от РУО-Пазарджик и старши инспектор Петър Христосков от сектор „Пътна безопасност“ към ОД МВР-Пазарджик поздравиха участниците в състезанието. Площадката заедно с още една – вътрешна (подвижна зона), са оборудвани с учебни пътни знаци и помощни материали и са  изградени по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“. Децата демонстрираха своите познания, свързани с пътните знаци и светофари, използването на пешеходни пътеки и велосипедни алеи. Участниците бяха наградени за своята активност и показани познания, свързани с правилата за безопасно движение на пътя.

*********************************************************

ПОЛЗОТВОРНИ СРЕЩИ И ПОСЕЩЕНИЯ ВЪВ ВОДЕЩИ ФИРМИ ПО ПРОЕКТ „ДА РАЗВИЕМ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИТЕ УМЕНИЯ“, ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ + 2018-2020

   Миналата седмица гостите ни от Турция, Северна Македония, Румъния и Испания по европейския проект „Да развием предприемаческите умения“ заедно  учители и ученици от нашето училище посетиха Община Пазарджик, фирми от региона и музеи в София.
В Община Пазарджик чрез изнесена лекция на английски език се запознаха с дейността на администрацията и основните й функции, с европейските проекти, по които работи общината и богатия й културен календар. След това учениците и техните ръководители си направиха снимка за спомен с кмета Тодор Попов пред сградата на администрацията.

   Праграмата на участниците в проекта бе наситена и с посещение на фирми в Пазарджик и Пловдив, където се запознаха с производството им и производствения процес. Те бяха посрещнати в РАЙС,  водеща българска компания за производство и рециклиране на металорежещи и металообработващи машини, произвеждаща различни видове стругове, машини за производство на оптични лещи и резервни части за мотокари. Влязоха в завода  на  СИМИД в Пазарджик,  производител на хляб и хлебни изделия с дългогодишен опит на пазара. Гостите разгледаха модерната производствена база на ДАНЕЛИ за сладкарски изделия и кетърниг продукти. Бяха на шоколадов тур в работилницата на ГАЙО шоколад, Пловдив, където имаха възможност да пробват сами да си направят какаовия продукт. Краят на посещението им в България бе посветен на София, на богатите сбирки в Националния природонаучен музей и Националния исторически музей.

*********************************************************

СУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ БЕ ДОМАКИН ПО ПРОЕКТ „ДА РАЗВИЕМ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИТЕ УМЕНИЯ“, ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ + 2018-2020

   От 3 до 9 февруари 33-ма ученици и техните ръководители от Турция, Северна Македония, Румъния и Испания бяха наши гости. Това е четвъртата международна работна среща по проект „Да развием предприемаческите умения“, програма Еразъм +. Гостите бяха посрещнати от директора Станка Пашова, координатора на проекта Пенка Тинчева и ученици, които ги приветстваха на български и английски език. Училищният хор „Звънче“, трио седмокласници и малките танцьори поздравиха своите връстници с музикално-танцова програма.
   След това срещата продължи в работна обстановка с представяне на предварително подготвени презентации на английски език за икономическите особености и културни забележителности на България. Координаторът Пенка Тинчева, учител по английски език, изнесе лекция за същността на предприемачеството. Под ръководството на Стиляна Гронева гости и домакини направиха смесени пет отбора и се конкурираха помежду си за изработка на творчески проект от отпадъчни материали (Scrap Art). След това гости и домакини се възползваха от новия физкултурен салон и играха волейбол.
   На всички гости директорът Станка Пашова връчи сертификат за участие в работната дейност в България по проекта.
През останалите дни гостите посетиха фирми в региона, разгледаха Пловдив и София.

 

*********************************************************

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА ЗА ДОБРОТО


     Клуб занимания по интереси „Веселите славейчета“ (I а и I б клас) с музикален ръководител Веселина Атанасова представи мюзикъла „Коледна приказка за доброто“ пред родители и съученици от начален етап на образование.
     В навечерието на светлите Коледни празници те изразиха своето послание - Злото и Доброто са в постоянна борба, но накрая винаги побеждава Доброто. Клубът съществува от началото на тази учебна година и публиката бе възхитена от представянето на музикалните възпитаница на Атанасова, успели за кратко време така добре да се подготвят.

*********************************************************

ПЪРВИ КОЛЕДЕН ТУРНИР ПО ВОЛЕЙБОЛ ЗА КУПАТА НА Д-Р ПЕТЪР БЕРОН В ПАЗАРДЖИК

     На 19 декември 2019 година под патронажа на министър Красимир Вълчев, със съдействието на Регионално управление на образованието -Пазарджик и с домакинството на СУ „Д-р Петър Берон“ се проведе първият Коледен волейболен турнир за купата на д-р Петър Берон. Турнирът бе открит от директора на училището – Станка Пашова. Шест отбора юноши и девойки се събраха за участие в обновения и модернизиран физкултурен салон.
     От учебната 2019/2020 година училището разполага с функционален салон, нови четири класни стаи и обновена външна спортна площадка с минифутболно игрище. Материалните придобивки са постигнати с подкрепа и финансиране от Министерството на образованието и науката.
     Първо място в провелия се турнир отвоюваха учениците на училището-домакин, второ - отборите на Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, Пазарджик. След тях се наредиха юношите и девойките на СУ „Георги Брегов“, Пазарджик.
Валентина Кайтазова, началник на Регионално управление на образованието -Пазарджик, награди спортистите и им пожела нови успехи и весели коледни и новогодишни празници.

*********************************************************

КАК УЧЕНИЦИТЕ СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО (9 - 13 ДЕКЕМВРИ 2019)


     Третокласници гостуваха на първите класове, за да им покажат вълшебството, скрито в детските книжки. Прочетоха и разказаха детски приказки, а накрая на всяко дете подариха коледна книжка.
     Учениците от II а и II б клас проведоха състезание „Най-добър четец“. Те четоха текста „На пързалката“. Най-добрите четци получиха грамоти. II в клас беше гост на IIIв клас с урока „Приказките са магия“. Третокласници и второкласници прочетоха любими приказки, обсъждаха постъпките на героите, извличаха поуки и илюстрираха любим герой.
     Четвъртокласници посрещнаха децата от четвърта група на ОДЗ „Здравец“. Няколко екипа драматизираха приказката „Как гъсеницата се събуди и как се раждат пеперуди“. Всеки от малчуганите получи илюстрация на героя от приказката, който най-много го е впечатлил. С помощта на четвъртокласници гостите оцветиха своите картинки. Всички бяха щастливи от запознанството между малки и големи.
     През Националната седмица за насърчаване на четенето учениците от седмите класове се регистрираха под ръководството на своя учител по БЕЛ- Здравка Бакалска, в платформата „Книговище“, където решаваха въпросници. Един от тях бе върху сюжета на повестта „Немили- недраги“, изучавана в часовете по литература. Крайната класация и излъчване на победителя, прочел най-много книги и решил въпросници във връзка с тях, ще бъде обявен в началото на втория срок.

*********************************************************

НАШИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ УЧАСТВАХА В РАБОТНА СРЕЩА В РУМЪНИЯ ПО ПРОЕКТ „ДА РАЗВИЕМ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИТЕ УМЕНИЯ“, ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ + 2018-2020

    Този месец шестима ученици от седми и девети клас заедно със Стилиана Гронева, учител по технологии и предприемачество, и Пенка Тинчева, координатор на проекта за България, бяха на работна среща в Бакъу, Румъния. Те бяха посрещнати в училище „Мирон Костин“ от координатора на проекта за Румъния- Лилиана Адочитеи със специална програма за добре дошли.
    По време на престоя всички представители от държавите участнички от петте страни - Испания, Турция, Македония, България и Румъния, изнесоха презентации на английски език за бита и културата на Румъния. Представен бе урок по предприемачество, а учениците трябваше да изработят макет на протоптип на играчка, като го представят чрез реклама на английски език. С гласуване бяха избрани най-добрите макети и победителите, участници от всяка една страна, получиха награди.
    Учениците разгледаха различни предприемачески компании в Бакъу, като индустриален парк „Хемеюси“, където видяха как се произвеждат части за световноизвестните марки коли Фолксваген и БМВ. Посетиха частната детска градина „Облио“ и различни забележителности - замъка Бран, известен като замъка на граф Дракула, солниците Таргу Окна Салина, където на 4000 метра под земята се намира църквата "Света Варвара", курорта Сланик Молдова, обсерваторията в Бакъу, крепостта Рашнов и Динопарка в Рашнов.
    При посещението си в общината на Бакъу лично кметът запознал гостите си с дейността, индустриарлния капацитет и развитието на града чрез изнесена презентация на английски език.
    В Румъния координаторите на проекта от страните участнички обсъдиха следващите си ангажименти.

*********************************************************

НАШИ УЧЕНИЦИ С ОТЛИЧИЯ ОТ КОНКУРС НА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“

     На първо място на областния кръг от конкурса за детска рисунка бяха отличени Ивана Фердова от VI a, Християна Панчева, Петя Тенава от IV б клас. Учениците получиха грамоти и ранички.
    Светослав Атанасов (III б клас) се класира на второ място, а Александра Митрина (III б клас) – на трето.

*********************************************************

ПЪРВО МЯСТО ОТ КОНКУРС НА АМЕРИКАНСКИЯ АНИМАЦИОНЕН КАНАЛ CN (Cartoon Network) за IV Б КЛАС

  Учениците от IV б клас на СУ "Д-р Петър Берон" спечелиха първо място в конкурс за комикси на американския анимационен канал CN (Cartoon Network). Идеята на конкурсната творба е на ученичката Петя Тенева. В началото на учебната година художниците получиха грамота от CN, подаръци- термочаши и раници. Освен това популярната телевизия подари на класа 20-инчов професионален таблет за анимационно рисуване, на който да се обучават в часовете по компютърно моделиране. За целта се очакват да пристигнат в училище аниматори от CN (Cartoon Network), които лично да им покажат как се правят анимации.

*********************************************************

НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В СУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ ЗАПОЧНА В РАЗШИРЕНА И ОБНОВЕНА УЧИЛИЩНА СГРАДА И С МОДЕРНА СПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА

   Първият учебен ден на 2019/2020 учебна година за нас е особено значим, защото започваме работа в разширена и обновена училищна сграда с удобна и модерна спортна инфраструктура, приветства ученици, учители и родители директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ Станка Пашова. Тя допълни, че създадените отлични условия на работа за ученици и учители са постигнати благодарение на ангажираността на    Министерството на образованието и науката и лично на министър Красимир Вълчев и началника на Регионалното управление на образованието – Валентина Кайтазова.
   Новите придобивки – четири класни стаи, физкултурен салон и обновена спортна площадка с минифутболно игрище, подобряват визията на училището и учениците преминават на едносменен режим на обучение. От тази учебна година училището разполага и с нов 35-местен автобус за пътуващите ученици от с. Мирянци.
   Официалното празнично тържество започна с посрещане на училищното знаме и водосвет за здраве. Приветствия поднесоха Валентина Кайтазова, началник на РУО гр. Пазарджик, и заместник- областният управител Йордан Кожухаров. Ученици от различни класове поздравиха връстниците си и гостите с песни, изпълнени от училищен хор „Звънче“, народни танци и поетичен рецитал. Специално внимание бе отделено на най-малките – първокласниците, които пристъпиха училищния праг с усмивки и празнично настроение.

*********************************************************

МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ОТКРИ МОДЕРНА СПОРТНА БАЗА В СУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“

   Днес, 20 май 2019 г. от 9:00 часа министърът на образованието и науката Красимир Вълчев официално откри изцяло обновен и модернизиран физкултурен салон и реновирана училищна спортна площадка. Гости на официалната церемония бяха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, заместник-областният управител Йордан Кожухаров, началникът на РУО – Валентина Кайтазова и експерти, председателите на Синдикат Образование към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров, на СРС – Никола Минчев и неговият заместник Димитър Хаджидимитров.
   Директорът на училището Станка Пашова благодари на министър Вълчев и на екипа от МОН за проявената съпричастност и ангажираност училището да има разширена и модернизирана спортна база. Осъществи се и стана реалност една дълго очаквана мечта - учениците да се обучават и спортуват в модерни, комфортни и безопасни условия, каза директорът на училището.
   Министър Вълчев в приветствието си отбеляза, че споделя общата емоция от откриването на обновената спортна инфраструктура в училището. Пожела на учениците да я ползват със здраве и допълни, че насърчаването и възпитанието в двигателна и физическа активност са много важни задачи, защото спортът подобрява образователните резултати и чрез него учениците се чувстват пълноценни. Наш приоритет са учителите, но политика на МОН също така е да разрешава и подпомага потребностите, свързани с обновяването на материалната база, каза още г-н Вълчев.
   Учениците изнесоха празнична програма. След като министър Вълчев заедно с началника на РУО Пазарджик – Валентина Кайтазова, и директора на училището – Станка Пашова, преряза лентата на обновения физкултурен салон, показа умения по волейбол във физкултурния салон и футбол на откритата спортна площадка.

*********************************************************

ДЕСЕТОКЛАСНИЦИ С ГРАМОТИ НА СЪСТЕЗАНИЕ ПО ВОЕННО-СПОРТНИ ДИСЦИПЛИНИ

   Четиричленен отбор (Здравислава Доркова, Петър Доколянков, Станислав Биволаров и Иво Тодоров с ръководител Ангел Лачов) участва на състезание, организирано от Военно окръжие II степен, Областния съвет на офицерите от запаса и под патронажа на Областния управител на област Пазарджик.
   Средношколците се състезаваха с още четири отбора за деня и завършиха на второ място. В чест на 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия, те показаха сили и възможности в три дисциплини – крос 600 м за момчета и 300 м за момичета, хвърляне на граната и стрелба с въздушна пушка.
   В края на деня майор Ивайло Иванов, заместник началник на Военното окръжие, връчи на участниците грамоти за представянето им.
Състезанието, което се провежда в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в гр. Пазарджик, ще завърши на 14 май, след като приключи участието на всички състезаващи се отбори от област Пазарджик. 

*********************************************************

ПЪРВО МЯСТО ЗА МУЗИКАЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УЧИЛИЩЕН ФЕСТИВАЛ

   Хор „Звънче“ и петокласничката Ивана Фердова завоюваха първо място в раздел „Популярна музика“ (в първа и втора възрастова група) на провелия се фестивал за училищно творчество „Пеем и танцуваме“ 2019.
  Ръководител на малките музиканти е Веска Атанасова. Десетото издание на фестивала се организира от Община Пазарджик и Общински детски комплекс, за да се даде изява на таланта и творческия потенциал на учениците в областта на музикалното и танцово изкуство.

*********************************************************

ВТОРО МЯСТО ЗА ТАНЦОВИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ОБЩИНСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ „ПЕЕМ И ТАНЦУВАМЕ“ 2019

   Танцовият състав на първокласници и клуб „Танцувай с мен“ се класираха на второ място в категорията „Съвременни танци“ и категорията „Народни танци“, първа възрастова група. Малките танцьори изпълниха „Пробуждане“, а по-големите се представиха с Джиновски танц на ученическия фестивал „Пеем и танцуваме“ 2019. Ръководители на двата клуба, подготвящи учениците за техните изяви, са учителите Иванка Петрова и Катя Стефанова.

*********************************************************

ЦВЕТЕН ИНОВАТИВЕН УРОК „ГРИЖИ ЗА РАСТЕНИЯТА“

   Вчера първокласниците от I в клас с класен ръководител Зорница Иванова посетиха Градински център в с.Главиница за своя иновативен урок по „Околен свят“ – „Грижи за растенията“.
   Любезните домакини ги разведоха из пъстрия център и ги запознаха с различни видове растения и цветя и грижите за тяхното отглеждане. Обясниха им как се отглеждат и за какво служат лавандулата и ментата.С помощта на г-жа Илиана Савова децата насадиха теменужки в саксиики и обещаха, че вкъщи ще ги поливат и ще се грижат за тях.
След урока на открито, доволни и с много настроение, децата се прибраха отново в училищната сграда.

*********************************************************

ПЪРВО МЯСТО ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА НА „ЛЪВСКИ СКОК“

   За трета поредна година отборът на СУ „Д-р Петър Берон“ с учител Иван Стефанов се класира на първо място в традиционното междуучилищно състезание по лека атлетика “Лъвски скок”. То се проведе на 25 април в Парк-остров “Свобода” – Колодрума. Децата от II, III и IV клас се окичиха с купа и медели и бяха наградени със спортни раници, футболна и волейболна топка

*********************************************************

В ЧАСА НА КЛАСА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОБСЪЖДАХА КАК ДА ОБЩУВАТ ПОМЕЖДУ СИ И ДА РАЗРЕШАВАТ КОНФЛИКТИ

   Гост в Часа на класа при V б и V в клас бе г-жа Бисерка Трайкова, секретар на Местната комисия за борба срeщу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН). Тя говори пред учениците за видове конфликти в училищна среда, причини за тяхното възникване, различни стилове на поведение и начини за справяне. Учениците активно отговаряха на зададените въпроси и понякога припознаваха собственото си поведение в ситуации от представената презентация и кратък филм по темата. Г-жа Трайкова ще гостува и на V а клас.

*********************************************************

ИНТЕГРИРАН УРОК ПО МАТЕМАТИКА В ЧЕТВЪРТИ И ПЕТИ КЛАС


    На 9 април г-жа Стефка Лазова и г-жа Светозара Нешева проведоха интегриран урок по математика на тема „Деление на естествени числа с двуцифрено число“. В него участваха IV б клас и част от V а клас.
    Децата показаха знания, свързани с четирите аритметични действия, а по-големите допълниха познанията им с деление на дроби и нецели числа. Една от целите на интегрирания урок бе да се покаже, че начинът на решаване на задачите е един и същ, независимо дали числата са естествени, дроби или нецели числа и да се направи по този начин естествен преход и надграждане на изучавания материал от четвърти в пети клас.
    Такива уроци са предвидени по  национална програма, която ще стартира в най-скоро време, каза г-жа Албена Димитрова, старши експерт в РУО Пазарджик. Освен нея, гости на урока  бяха  директорът и заместник директорът на училището - Станка Пашова и Стоянка Златанова, както и учители от други училища.

*********************************************************

2 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА

   Детска книжарница гостува в училище за празника на детската книга. Книжарницата зарадва учениците от начален етап, които разгледаха и си закупиха книжки с приказки и стихотворения, допълнени с красиви илюстрации. Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април, и се е превърнала в традиция за училището.
   Празникът на детската книга се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, автор на едни от най-популярните и обичани приказки на света
.

*********************************************************

 

СРЕЩА НА ПРИЯТЕЛИ ПО ПРОЕКТ „ДА РАЗВИЕМ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИТЕ УМЕНИЯ“, ЕРАЗЪМ + 2018-20120 г.

    Между 23.03.2019 г. - 30.03.2019 г. в гр. Кавадарци, Северна Македония се проведе среща на учители и ученици по проект „Да развием предприемаческите умения“, програма Еразъм +. На срещата присъстваха представители, по двама учители и шестима ученици от всички страни, участващи в реализиране на проекта: България, Испания, Румъния, Турция и Северна Македония. СУ „Д-р Петър Берон“ бе представено от г-жа Станка Пашова – директор на училището, и г-жа Пенка Тинчева – координатор на проекта за България.
    Домакин на проявата бе ООУ „Димката Ангелов Габерот“ – с. Ваташа. Проектните дейности включваха лекции и презентации, свързани с развитието на предприемаческите умения на учениците, дискусии относно професията предприемач и посещение на компании в гр. Кавадарци като частна винарна, компания за дигитален маркетинг-стартъп, печатница, завод за производство на безалкохолни напитки, минерална вода и македонско пиво, произвеждано по лизенз на „Синалко“, Германия.
    Участниците в срещата посетиха и кметството на община Кавадарци, гр. Охрид, Охридското езеро, каньона Матка, столицата Скопие, местни църкви, манастири и паметници на културата. Топлото гостоприемство на домакините, интересната програма и ползотворното сътрудничество на екипите доведоха до създаване на приятелства между връстници

*********************************************************

                                            

СРЕЩА  НА УЧИТЕЛИТЕ В ИСТАНБУЛ ПО ПРОЕКТ
 „ДА РАЗВИЕМ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИТЕ УМЕНИЯ“, ЕРАЗЪМ + 2018-2020

            От 17 ноември до 22 ноември 2018г. в Истанбул се проведе среща на учителите от училищата - участници в проект „Да развием предприемаческите умения“ по програма "Еразъм плюс 2018-2020". Домакин на работната среща бе училище „МЕХМЕТ САИТ АЙДОСЛУ ОРТАОКУЛУ (СРЕДНО УЧИЛИЩЕ), ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ“, а гости - учители от страните Испания, Македония, Румъния и България. СУ „Д-р Петър Берон“ бе представено от директора Станка Пашова, координатора на проекта за България Пенка Тинчева, учител по английски език, и Стиляна Гронева, учител по предприемачество и технологии.
В Истанбул се показаха презентации, свързани с отделните региони на участниците в проекта. Пенка Тинчева представи на английски език българската презентация за региона, подготвената от нея и Стилияна Гронева. На проведените заседания се взе решение да бъде изработен e-twinning проект, в който да бъдат включени всички деца и учители, участници в проекта. Да се поддържа уебстраница, Фейсбук и Инстаграм страница за информация и популяризиране на дейностите. Като краен резултат се предвижда създаването на електронен наръчник (електронна книга). 
    Учениците от училището домакин представиха свои традиционни костюми и ястия пред гостите, изнесоха специална програма на английски език.
    Следващите посещения ще бъдат в Македония, Румъния, България и Испания.

 

*********************************************************

 

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КЛУБОВЕТЕ НА СУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ ПО ПРОЕКТ “РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ (ТВОЯТ ЧАС)"

*************************************************************************

ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ПО ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС“

     На 25 април 2018 година групите за извънкласни дейности по проект „Твоят час“ представиха в зала „Маестро Георги Атанасов“ своите постижения през учебната година. Училището за втора поредна година работи по проект „Твоят час“ на Министерството на образованието и науката, който чрез различни извънкласни дейности цели да стимулира развитието на ученическите творчески способности. Проектът се финансира по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020г.
За тази учебна година в СУ „Д-р Петър Берон“ бяха сформирани 10 групи по проекта – осем за извънкласни форми по интереси и две за ученици с обучителни трудности по български език и литература и математика. Творческите си интереси и способности учениците развиваха в клубовете „Занимателна математика“, „Училищна музикална сцена“, „Училищни певци“, „Приложно изкуство“, „Танцувай с мен“, „Сръчни ръчички“,      „Творческа работилница“ и „Лека атлетика“.
Концертът, с водещи седмокласниците Габриела и Кристиян, бе открит от училищния хор „Звънче“ с ръководител Веска Атанасова. Програмата продължи с изпълнения на „Ладо ле“, „Непознати улици“ и „Междучасие“ на музикалните клубове на Константин Ковачев. Второкласниците на Анна Пашова представиха „Весела математика“, а участниците в клуб „Танцувай с мен“ от 1 б, 2 а и 3 б клас на Катя Стефанова танцуваха на „Деспасито“ и показаха научените през годината народни хора.

*********************************************************

ХОР „ЗВЪНЧЕ“ СЪС СПЕЦИАЛНО ПОДГОТВЕНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗИМНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ

     Училищният хор „Звънче“ с ръководител Веска Атанасова зарадва музикалните почитатели с две нови свои изпълнения в неделното матине на 43-тото издание на международния фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Ив. Спасов“. Възпитаниците на г-жа Атанасова изпълниха на концерта матине за млади изпълнители песните „Щурче“ на Петър Ступел и „Песен за детето чудо“ на Бенцион Елиезер, специално подготвени за фестивала.
     Хористите на училище „Д-р Петър Берон“ са неоспорими традиционни победители в общинския конкурс „Пеем и танцуваме“. Те са многократни носители на първо и второ място на международните фестивали „Приятели на България“ и „Млади таланти“.

*********************************************************

ИСТОРИЧЕСКА ДАТА ЗА ПАЗАРДЖИК: 14 ЯНУАРИ 1878г.

     Ученици от 8 а и 9 а клас заедно с техния преподавател по история и цивилизация Божурка Митева поднесоха цветя пред паметните плочи на руските освободители генерал Николай Брок и генерал Йосиф Владимирович Гурко по случай 140 години от освобождението на Пазарджик и 140 години от края на Руско-турската освободителна война.

*********************************************************

ИЗЯВА НА УЧЕНИЦИ ОТ VI А КЛАС ПО ПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС"

     На 22 декември 2017 г. учениците от VI а клас от групата "Обучителни затруднения по български език и литература" по проект "Твоят час" и с участието и на други ученици от VI а клас и тяхната учителка г-жа Батаклиева представиха "Коледно тържество и сценка по разказа "Косачи" от Елин Пелин". Съвместната продукция с участието на родители и учители беше белязана от коледния дух и потопи присъстващите в атмосферата на изкуството.

*********************************************************

ДЯДО КОЛЕДА РАЗДАДЕ ПОДАРЪЦИ НА МАЛЧУГАНИТЕ

     Дядо Коледа и Снежанка се отбиха в училище и раздадоха на малчуганите от първи до четвърти клас подаръци. Малките домакини ги посрещнаха с коледни песнички и стихове и разказаха колко добри и ученолюбиви са били досега, така че подаръците са напълно заслужени!

*********************************************************

НА ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ

        Днес 27. 11. 2017г.  учениците от 9 и 10 клас посетиха Полицейското училище в Пазарджик, където участваха в занятие „Същност и съдържание на националната сигурност и задължения на гражданите на Република България“, организирано от Военно окръжие Пазарджик. Заедно с връстниците си от други училища в града гледаха филм за националната сигурност и отбрана. След това бяха запознати от инструктори с видовете огнестрелни оръжия. Бе им обяснено при какви ситуации и от кои полицейски и военни части се използват различните видове пистолети, револвери и автомати, как се борави с тях и какво не бива да се прави, ако огнестрелно оръжие попадне в ръцете на неподготвен. След нагледното обяснение много от момчетата и момичетата „изпробваха“ лично демонстрационните оръжия.

*********************************************************

УЧАСТИЕ В ЧЕТВЪРТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО " 2017

    

   На 18.11.2017г. в храм "Света Параскева" - гр. Пловдив се състоя награждаването на учениците, участвали и класирали се в IV национален конкурс за рисунка, стихотворение и есе "Въведение Богородично - Ден на християнското семейство", организиран от Пловдивската Света Митрополия.
   В конкурса участваха училища от цялата страна. Учениците от СУ "Д-р Петър Берон" получиха най-много награди присъдени на едно училище: 5 втори места – Никола Миланов /4в/, Виктория Рангелова /4в/ - с ръководител г-жа Валя Пешева. И Хрисилена Узунова /10а/, Таня Борисова /10а/, Петя Величкова /10а/ - с ръководител г-н Живко Стоилов - магистър по Теология. Спечелено бе и едно трето място от Васко Попов /4в/ - с ръководител г-жа Валя Пешева.    На класиралите се бяха връчени грамоти и награди, които могат да бъдат видени в раздела грамоти на сайта. Спечелените многобройни награди ясно показват високото качество и професионализъм на обучението в СУ "Д-р Петър Берон".

21 ноември - Ден на християнското семейство

Днес е празник много мил,
с него Бог ни е благословил,
затова ще му благодарим,
че със семейство ни е надарил.
Събрали сме се тук сега
по християнски у дома.

Мама вкусна гозба прави,
кака сръчно и помага
и лъжицата подава.
После правят вкусна питка
като слънце в маргаритка,
мажат я със яйчице
и пекат с масълце.

Идват баба, дядо
и посрещаме ги с радост.
Мама новата покривка вади,
кака тръгва да я глади.
Татко носи плодове
и всичките насядали около масата сме.

Хващаме се за ръце задружни,
И се молим от сърце,
Да сме  здрави и живи,
да сме винаги щастливи.
Все така да сме задружни,
да си помагаме в нужди.
Да сме истински християни,
да уважаваме Бог и ближните,
както сме призвани.


Автор: Виктория Цветанова Рангелова - ученик от 4в клас

*********************************************************

IV Б УЧАСТВА В АТЕЛИЕ ЗА ТВОРЧЕСКО ЧЕТЕНЕ И ПИСАНЕ

    В края на месец октомври 2017г. служителите от читалище „Никола Й. Вапцаров 1897“ събраха под брезите в двора на читалището учениците от IV Б, избрани да участват сред връстниците си от Пазарджик в проекта „Ателие за творческо четене и писане“. Читалището работи вече седма година по този проект, стартирал в началото чрез „Обществен фонд Пазарджик“.
    Четвъртокласници четоха свои есета и стихове за есента и красивата й природа, която се „облича в златна рокля“ и оживява в топли багри и есенни цветя. Споделиха за разходките си сред природата и за горските обитатели. Според Йоанна „този невероятен сезон превръща всяка една гора в произведение на изкуството“, а Ивайла вижда есента като „плодородна и трудолюбива“.
    Малките творци представиха свои рисунки и колажи, наредени под есенната липа, а след това художникът Константин Анастасов им подари две рисунки, които те да доработят заедно с г-жа Тодорова в класната стая с цветовете на есенна.
    Ателието в топлия ноемврийски ден завърши с шоколад от домакините и щастливите усмивки на младите таланти.

*********************************************************

ТОМАС ГРИГОРОВ ОТ 3 А КЛАС С ДВЕ ПЪРВИ МЕСТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР PHILIPPIA 2017

    С два златни медала по плуване в дисциплините 50 м бътерфлай и 100 м кроул се завърна Томас от проведеното миналата събота и неделя международно състезание в Кавала, Гърция. Участвахме над 400 състезатели на възраст от 9 до 12 години. Моите завоевания са при 9-годишните, сподели Томас .
    Малкият плувец след Кавала е с втора запомняща се изява извън страната. Миналата година в Орестиада, Гърция той спечели 2 златни, един сребърен и един бронзов медал.
    Томас тренира от 4-годишен към пазарджишкия спортен клуб „Шампион“, който заедно с клуб „Пирин“, представи България на турнира в Кавала. „Шампион“ зарадва почитателите на плуването с общо 9 завоювани медала от PHILIPPIA 2017 - 3 златни, 3 сребърни и 3 бронзови.
    Следващото ми участие е в отборния спринт, който ще се проведе в Пловдив след една седмица, сподели състезателят на клуб „Шампион“ и наш ученик.

 

*********************************************************

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

    През месец октомври 2017г. учениците от 1 А, 2 А и 2 Б клас в СУ „Д-р Петър Берон посетиха музейния комплекс в самоковското село Белчин, известен като "Цари Мали град". Музейният комплекс е открит официално през 2009 година и включва средновековната църква "Св. Петка", музейна сграда и крепост. След това пътешествениците посетиха и фермата "Щраусово забавление", разположена на 2 км от град Долна Баня. Срещата с  екзотичните птици донесе не само много радост и вълнение сред учениците, но и  много знания за живота и поведението на щраусите.

*********************************************************

СУ “Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“  СТАРТИРА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА С ОБНОВЕНА И МОДЕРНА БАЗА

     На 15 септември Средно училище „Д-р Петър Берон“  официално откри  новата учебна година с националния химн, приветствие от директора г-жа Станка Пашова към ученици, учители и родители и посрещане на училищното знаме. Тържеството  продължи с  водосвет за здраве и успех, отслужен от отец  Димитър Баташки. Гост на училищното тържество бе г-н Румен Кожухаров,  секретар на община Пазарджик, който също приветства присъстващите на тържеството. Отбеляза, че учебната година стартира с обновяваща и модернизираща се учебна база  по проект на общината и програма „Региони в растеж“, като ремонтните дейности ще приключат в края на месеца.
     Водещите Фани Бонева и Людмила Василева от VIб клас поканиха участници от различни класове да представят специално подготвената  програма за тържествения ден. На сцената излязоха хор „Звънче“ с ръководител г-жа Атанасова, учениците Спас Гергински от 7а клас, Петя Величкова и Велизар Георгиев от Xа клас, Мариана Бурова от Vб. Тя изпълни стихотворение от авторската си стихосбирка „За теб“. Първокласникът Йоан-Асен Бакърджиев от 1а поздрави всички с „Аз съм първокласник“, след което  най-малките ученици развълнувано пристъпиха  училищния праг след първия звънец, развявайки националния трибагреник.
     През новата 2017/2018 учебна година СУ „Д-Р Петър Берон“ залага на качествено образование в обновена съвременна и модерна  учебна среда.

*********************************************************

ЗА ДОБРЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА С ЯСНАТА МИСЪЛ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ

        На 26.06.2017г. в Художествената галерия „Станислав Доспевски „ на тържествена церемония г-жа Валентина Кайтазова- началник на РУО Пазарджик, връчи грамоти на учениците от област Пазарджик , отличили се на областните и националните състезания и олимпиади  през учебната 2016-2017 година.
     С гордост можем да отбележим, че сред тези ученици е и възпитаникът на СУ“ Д-р Петър Берон „,гр. Пазарджик- Атанас Лазаров Атанасов от  IV „б“ клас , който през тази учебна година е победител в своята възрастова група на Националното сътезание „Ключът на музиката „, чийто финален етап се проведе в гр. Пловдив.
     С вълнение и ентусиазъм  Атанас Атанасов и неговата учителка по музика г-жа Веска Атанасова изслушаха приветствените думи на г-жа Кайтазова, която благодари на учениците и техните учители и отправи към тях послание, изразено чрез сентенцията на нашия патрон :“ Каквото правиш, прави го добре и мисли за бъдещето „. Споделената емоция между учител и неговия ученик бе отразена на лицата им. За г-жа Атанасова подобно отличие на неин възпитаник не е прецедент.Преди три години четвъртокласничката Теодора Георгиева постигна същия забележителен резултат, като демонстрира своите знания и победи 900 участници от цялата страна . Резултатът на Атанас Атанасов също категорично доказва,че когато учителят работи с мотивация и желание, то това е гарант и за здрава връзка между него и ученика, и за успех. Наско споделя, че няма талант да пее, не свири на музикален инструмент, но начинът, по който г-жа Атанасова му предствавя информацията, го увлича и той с особен интерес посещава консултациите по музика, за да се подготви за този теоретичен изпит.
     Запалвайки у него желанието да учи, г-жа Атанасова му дава нещо повече от знания- тя му вдъхва увереност в неговите собствени възможности. Той не за първи път участва в състезания, постигнал  е  и отлични резултати на състезанието по български език, организирано от СУФ „Любословие, и на „Знам и мога „/ състезание за четвъртокласници /, но за пръв път е категоричен победител с максимален брой точки. За учителката си споделя, че винаги го кара да се чувства сигурен - в знанията си, в себе си, а това безспорно е ключът към успеха.
     За г-жа Веска Атанасова може да се каже много, но не е нужно да се изброяватат десетките награди на нейните ученици. Достатъчно е да погледнем в очите на Наско,за да видим по детски искрено изразената  огромна любов. Адмирации за този всеотдаен учителски труд , за тази добре свършена работа с ясната отговорност, че децата на България са нашето бъдеще!
     Поздравления и за усилията на Наско, който доказа,че музиката може да вдъхнови и онзи, който няма певчески талант!

*********************************************************

Интерактивен бинарен урок на тема „Математика и география – две науки, един свят “

         На 12. 06. 2017 г. в СУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик се проведе интерактивен бинарен урок с учениците от VII Б клас на тема „Математика и география – две науки, един свят“
Идеята за този нетрадиционен урок е плод на участието на г-жа Йорданка Нанкова в проекта „ Малки общности“, реализиран от секция „Образование по математика и информатика“ на Института по математика и информатика към БАН.
     Гости на урока бяха г-жа Станка Пашова, директор на училището,    г-жа Дора Дулчева- старши експерт по математика и информатика, г-жа Румяна Ангелова – научен работник към БАН и много учители от региона.
     Под ръководството на своите учители г-жа Йорданка Нанкова и г-жа Ани Михайлова учениците с много желание и ентусиазъм демонстрираха отлични знания по изучаваните предмети математика и география. От друга страна, седмокласниците показаха и завидни умения за работа с интерактивна дъска, едно от технологичните иновации и софтуерни изобретения, които използват в учебните часове.

*********************************************************

Добра практика на тема „Пътуване в древността“

     На 06.06.2017 година  в СУ „Д-р Петър Берон“- гр. Пазарджик, в присъствието на г-жа Станка Пашова, директор на училището,  старши експерти от РУО - Пазарджик и много учители от региона и родители, се проведе интегриран урок  по история и цивилизации и изобразително изкуство с учениците от  V Б клас на тема  „Пътуване в древността“.      Учениците се обучават по новата учебна програма и за първи път се допълват знанията по история и цивилизация и изобразително изкуство, като по този начин се засилва междупредметната връзка и това дава възможност за изява на нови творчески подходи. Урокът включваше елементи на представление и гостите бяха впечатлени от уменията на учениците да работят в екип, както и да презентират своите знания,  и  визуализират впечатленията си от изученото през учебната година. Под ръководството на своите учители  г-жа Божурка Митева и г-жа Стилияна Гронева, учениците с ентусиазъм представиха своите проекти. Иновативните подходи, използвани в урока, показаха високото качество на обучението в училището. Поздравления за малките петокласници, които отлично са овладели новите знания!

*********************************************************

СЪСТЕЗАНИЕТО "ЛЪВСКИ СКОК" ЗА УЧЕНИЦИ ОТ  I - IV КЛАС

    На 27.04.2017г. в парк "Остров Свобода" се проведе състезанието "Лъвски скок" за ученици от 1 до 4 клас. Участваха 280 деца в 11 отбора от Пазарджик и областта. Учениците на СУ "Д-р Петър Берон" с ръководител г-н Иван Стефанов се класираха на 1-во място. Победителите получиха купи, медали, грамоти и предметни награди.

*********************************************************

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ НА СУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ ПОД НАДСЛОВ:
ВЪОБРАЖЕНИЕТО Е ПО-ВАЖНО ОТ ЗНАНИЕТО

    На 20 април 2017 г. в зала „М-ро Г. Атанасов“ се състоя празничен концерт на СУ „Д-р Петър Берон“ под надслов „Въображението е по-важно от знанието“. Културната изява бе продиктувана от реализирането на разнообразни извънкласни дейности по проект на МОН „Твоят час“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г.  През настоящата учебна година в училището развиват дейности 11 групи – 3 за ученици с обучителни трудности, чиято цел е да попълни определен дефицит от знания, и 8 за извънкласни форми по интереси, в които учениците да усъвършенстват своите умения в сферата на художественото слово, музиката, танцовото и приложното изкуство и спорта.  Включването в проекта промени чувствително учебната среда и превърна училището в по-привлекателно, мотивиращо и позитивно място за младите хора, където те се докосват до света на изкуството и, водени от своето въображение и талант, имат възможност сами да създават изкуство.
    Училищната сцена бе изпълнена с вдъхновение, музика, танци  и много усмивки. Бурни аплодисменти на публиката заслужиха малките представители на клуб „Пеем и танцуваме“  с ръководител г-жа Веска Атанасова, които изпълниха популярни и обичани песни от творчеството за деца на композитора Хайгашод Агасян и оперетката „Които не работи, не трябва да яде“.  Учениците от клуб „Училищна музикална сцена“ с ръководител г-н Константин Ковачев се изявиха в сферата на естрадната, народната и поп музиката.  Учениците на г-жа Катя Стефанова от клуб „Танцувай с мен“ ни убедиха, че танцът и музиката са неразделно цяло, което прави живота ни по-пъстър, по-ведър и празничен.
Сценичните изяви на учениците потвърдиха истината, че детското творчество вдъхновява света на възрастните, за да бъде устремен към доброто, за да бъде планетата Земя нашият цветен кръговрат.

*********************************************************

ИЗЯВА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ IV "В" КЛАС ВКЛЮЧЕНИ

В ПРОЕКТА "ТВОЯТ ЧАС"

На 01.03.2017 година в СУ "Д-р Петър Берон" учениците от IV "В" клас, с класен ръководител г-жа Дима Георгиева, включени в проекта "Твоят час", подариха мартеници на всички ученици от начален етап, на техните класни ръководители, на учителите и директорите

 

*********************************************************

ИЗЛОЖБА ПО ПРОЕКТА "ТВОЯТ ЧАС"

На 24.02.2017 година в СУ "Д-р Петър Берон" се проведе изложба по проекта "Твоят час" на тема "Ние творим". Учениците от IV "A" и IV "B" клас от клуб "Приложно изкуство" с ръководител г-жа Дима Георгиева показаха своя талант и дарба, чрез своите творения

*********************************************************

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

На 22.02.2017 година в СУ "Д-р Петър Берон" се отбеляза "Ден на розовата фланелка". Ученическият съвет беше изготвил информационно табло. Много ученици бяха облечени в розово в знак на съпричастност, а на вратите на класните стаи бяха закачени розови фланелки.

 

*********************************************************

КОНКУРС "НАПРАВИ ДОБРО ЗА КОЛЕДА" 2016

   На 22.12.2016г. във фоайето на зала "Маестро Георги Атанасов" се състоя награждаването на учениците, участвали и класирали се в VIII конкурс за рисунка, картичка и сурвачка "Направи добро за Коледа", организиран от Общински детски комплекс, гр. Пазарджик. В конкурса участваха 500 творби. Ученици от СУ "Д-р Петър Берон" получиха 4 първи места - Анелия Благова /4б/, Доротея Ненова /6а/, Неделя Пенчева /6а/ и Боряна Топалова /7б/; 3 втори места - Иван Николов /4б/, Мария Павлова /7а/ и Елеонора Дончева /7в/; 1 трето място - Габриела Павлова /3а/. На класиралите се бяха връчени грамоти и медали.

*********************************************************

КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

   На 20. 12. 2016 за поредна година в Средно училище "Д-р Петър Берон", гр. Пазарджик се проведе традиционният Коледен базар, организиран от Ученическия съвет и със съдействието на класните ръководители.
   Момчетата и момичетата от училището под ръководството на своите учители сами изработиха всички сувенири, които се предлагаха на базара - рисувани картички, чинии, сурвачки, свещници, плюшени играчки и пищна коледна украса, подредени на 7 щанда във фоайето на училището. С всяка следваща година е все по-дейно и участието на родителите с многобройните им кулинарни вкусотии.
   Събраните средства са на стойност от 1038 лв. Част от тях ще бъдат дарени за каузата – ‘Зов за помощ’ – ‘Да помогнем на Илиян Солтариев в битката за живота му’. 16-годишното момче от гр. Пазарджик е с диагноза бъбречна недостатъчност и е на хемодиализно лечение. Семейството очаква да бъде направена спешна бъбречна трансплантация на стойност над 60 хиляди долара.
   С парична сума училищната общност се включи и в националната кауза за подкрепа на хората от Хитрино.
   Благодарим от сърце на всички ученици и родители, които станаха част от това благородно дело!! Бъдете здрави и благословени!!

*********************************************************

21 НОЕМВРИ - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

    В деня на християнското семейство учениците от III б клас с класен ръководител г-жа Силвана Тодорова, учител по религия г-жа Катя Коруджийска и музикален педагог г-жа Веска Атанасова, изнесоха тържество с участието на много родители и гости.
   Малките ученици се въплътиха в образите на баба, дядо, майка, татко, деца и внуци и така пресъздадоха уютната и задушевна обстановка на българското семейство, почитащо християнските традиции.
   Училищното празненство сплоти още по-силно родителите и техните деца и отрази важността на здравото българско семейство в нашето модерно съвремие.

*********************************************************

ШАМПИОНИ

   В международния турнир по плуване в гр.Орестиада /Гърция/ участваха 400 деца от 20 плувни клуба от Гърция, Турция и България. При най-малките отлично се представи Томас Григоров от IIа клас с два златни медала на 50 свободен стил и 50 бътерфлай и сребро и бронз на щафети, както и Теодора Маринова от IIIа клас със сребро на 100 свободен стил и отличното 1.29 и сребро и бронз на щафети. Пожелаваме на шампионите от СУ"Д-р Петър Берон" много успехи и занапред!

 

*********************************************************

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

    Днес, 11.10. 2016 г., на втория ден от Националната седмица на четенето, ученици от V, VI ,VII и VIII клас посетиха читалище "Никола Вапцаров". Този път гост беше г-н Атанас Кузманов, изпълнителен директор на фондация „Кузманов“. Той повдигна духа на всички с четене на откъси от прекрасната приказка на Чарлз Дикенс „Коледна песен“ и нейната поука, че не парите, а обичта е най-скъпото нещо на този свят. В дискусията той изтъкна значението на езика и общуването с книгата и как най-добрата й украса си остава нейният текст.

*********************************************************

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

   Днес, 10.10. 2016 г., първия ден от националната седмица на четенето, първокласници от СУ "Д-р Петър Берон" се срещнаха с поетесата Цветанка Убинова. Малките четци ентусиазирано отговаряха на въпроси за любимата приказка, обсъждаха красотата на цветята и вълшебния свят на книгите. В края на дискусията всички получиха подарък книжка и нетърпеливо разгърнаха страниците още на път за училище.

*********************************************************

 

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2016/2017 ГОДИНА В СУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“

   На 15 септември с музика, песните на училищния хор "Звънче" и приветствено слово на директора на СУ„Д-р Петър Берон“ - г-жа Станка Пашова, бе дадено началото на новата учебна година.
   От името на учителския колектив и от свое име директорката пожела на учениците успех в усвояването на знанието. Защото то е сила и мъдрост. И без него е невъзможно изграждането на високо развито и проспериращо общество.
   На родителите бе припомнено, че в тяхно лице училището вижда важен партньор в процеса на обучение и възпитание на децата. И че само със задружните усилия на учители и родители могат да се постигнат високи резултати в учебния процес, дисциплина и възпитание.
   В края на приветствието си г-жа Пашова изтъкна ролята на училището като определящ фактор за личностното развитие на всеки човек и пожела на учителите и учениците винаги да пазят любознателния дух и да отстояват с упоритост мечтите си.
   По стара традиция учебната година бе открита с водосвет за здраве и успех на учители и ученици. Водосветът бе отслужен от отец  Димитър Баташки от храм „Св. Петка“, за да бъде новата учебна година благословена, изпълнена с благодатен труд, усърдие и радост.

*********************************************************

ДОБРА ПРАКТИКА НА ТЕМА: „В ПОЛЗА НА НАШИЯ БЪЛГАРСКИ РОД“

    На 13.05.2016 г. в СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик, се проведе интегриран урок по български език и литература и изобразително изкуство на тема: „В полза на нашия български род“ с учениците от VІ А клас. Гостите на урока бяха приятно впечатлени от познанията на нашите ученици по българска литература и история и от уменията им да работят в екип, да интерпретират художествен текст и след това да визуализират своята представа със средствата на изобразителното изкуство. Под вещото ръководство на своите учители – г-жа Здравка Бакалска и г-жа Стилияна Гронева, учениците с огромен ентусиазъм изпълниха поставените задачи. Инициативата не само доказа високото качество на обучението в нашето училище, но се превърна и в тържество на българския дух.Поздравления за нашите шестокласници!  

*********************************************************

ПОБЕДИХМЕ И В „СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО“!

            Резултатите от Финалния кръг на състезанието по БЕЛ „Стъпала на знанието“ не изненадаха никого от нас – учителите и учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик, но за пореден път породиха у нас чувство на гордост.
     „Нашата“ Мария Павлова – ученичка от VIА клас, е един от победителите в това престижно състезание. Браво, Мария! Твоето отношение към родното училище, към родното слово и всичко, свързано с просветата, е доказано през годините. За пореден път името ти се превърна в емблема на нашето любимо училище.

*********************************************************

ТРАДИЦИОНЕН ПРАЗНИЧЕН УРОК В СОУ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН"

          На 27 април 2016 г. в СОУ „Д-р Петър  Берон” – гр. Пазарджик за поредна година се проведе открит интегриран урок по религия и български език и литература на тема „Възкресение Христово”. Повод за представяне на положителната практика  с учениците от ІVА клас, изучаващи религия-православие под формата на свободноизбираема подготовка, е наближаващият светъл християнски празник Великден.   
       Четвъртокласниците впечатлиха многобройните си гости със задълбочените си познания и разсъждения върху моменти от евангелския  разказ за възкресението на Сина Божий - Иисус Христос,  представен им от учителя по религия Константин Ковачев - д-р по  теология. Учениците пресъздадоха сцени от живота на Спасителя и драматизираха библейски притчи.
      Под ръководството на  класния си  ръководител г-жа Катя Стефанова учениците съчетаха наученото в часовете по религия с изучаването на художествени произведения по литература. Така по естествен път почувстваха значимостта и въздействието на празника Великден.
     Официални гости на училищната проява  бяха Негово Високопреподобие архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, и други представители на духовенството. След прекрасния урок, гостите подариха на всеки ученик  за отличното  представяне Библия за деца и боя за великденски яйца, по случай предстоящия празник "Възкресение Христово".
     Четвъртокласниците бяха поздравени за показаните знания от г-жа Ваня Апостолова – ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия, и г-жа Албена Димитрова – ст. експерт по начално образование към РИО – гр. Пазарджик. 
      Г-жа Татяна Желева – гл. специалист „Училища”, поздрави двамата учители от името на г-н Тодор Попов – кмет на община Пазарджик, за проявения професионализъм и грижа за възпитанието на децата като личности с висок морал.

 

*********************************************************

ОТНОВО СМЕ ПЪРВИ!!!

    От 18 до 23 април 2016 г. в гр. София се състоя Международният детски фестивал „Млади таланти – 2016“, проведен под ръководството на МОН и Националния дворец на децата. На 20 април 2016 г. в него се включи и училищният хор „Звънче“, с ръководител Веска Атанасова – ст. учител по музика, при СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик, в раздел „   Вокални групи и изпълнители, класически хорове и солисти“.
     Независимо от конкуренцията на международно ниво малките „звънчета“ получиха отново престижното I-во място.     Представиха достойно както ръководителя си, така и своето училище, и родния си град. Благодарим Ви, млади таланти! Искрени благодарности и за г-жа В. Атанасова, която заедно със своите възпитаници е емблема на нашето училище.

*********************************************************

УВЕНЧАН С ЛАВРОВ ВЕНЕЦ! = ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!

    На 21 февруари 2016 г. се проведе Областният кръг на Олимпиадата по български език и литература, в който взеха участие петима ученици от СОУ „Д-р Петър Берон“ – Илия Пашов – VВ клас, Мария Павлова – VIБ клас, Радослав Моллов – VIА клас, Гергана Павлова – VIА клас и Димитър Караминов от VIА клас.
    Всички бероновци се представиха достойно, но Димитър Караминов постигна страхотен резултат! Неговата оценка е Отличен (6,00), единствената такава в Областния кръг на олимпиадата. Резултатът му е повод за гордост за него, за нашето училище, за учителката му по БЕЛ, г-жа Здравка Бакалска, и за всички, които уважават българското училище като институция!
    Успех, Митко! Пожелаваме ти през следващата учебна година да бъдеш лауреат в Националния кръг, предназначен само за седмокласници и дванайсетокласници.

*********************************************************

УЧИЛИЩНАТА ОБЩНОСТ НА СОУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“
 ОТНОВО ПОДАВА РЪКА НА ДИАНА

     На 21 декември 2015 г. в СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик се състоя коледен благотворителен базар. Целта на тази инициатива за пореден път бе свързана със събирането на средства, предназначени за подпомагане лечението на Диана Поибренска, която е завършила средното си образование в същото училище през 2014 година. Момичето страда от тежко онкологично заболяване, за лечението на което са необходими изключително много средства.
     В навечерието на предстоящите празници Рождество Христово и Новата 2016 година цялата училищна общност за пореден път усети коледния дух, радостта и вярата в доброто. За благотворителния базар бяха подготвени ръчно изработени коледни картички, сурвачки, коледни и новогодишни украси и декорации както и много традиционни български ястия и сладкиши, приготвени от съпричастните родители. Силни емоции предизвика коледната томбола, като събраните средства от билетите за нея също бяха в името на благородната дарителска кауза. Най-желаната награда беше голямо плюшено мече, любезно предоставено ни от магазин „Дечко“ – град Пазарджик, с безкористната цел  не само да зарадва големия късметлия от лотарията, но и да се присъедини  към благотворителната инициатива на училището.
     Това училищно събитие изгражда и учи всички нас как обединението в името на успеха на една кауза може да помогне и да подкрепи борбата за живот на Диана, която е изпълнена с надежда, че ще оздравее, за да сбъдне мечтите си.
     Съвместната благотворителна кауза приключи със събраната сума от 995 лева, които са внесени по дарителската банкова сметка на Диана Стефанова Поибренска: BG34RZBB91551004908111 при банка Raiffeisen BANK.

*********************************************************

КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ ФИНАНСОВО ГРАМОТЕН

       На 15.12.2015 година стартира участието на ученици от СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик в проект „Знания, които променят живота“ на MetLife България и  Junior Achievement България.
      Проектът е ориентиран към учениците от Х и ХІ клас. Цели да повиши финансовата грамотност на младите хора, като им помогне успешно да планират личния си и семейния бюджет, да си поставят разумни финансови цели и да съставят стратегия за постигането им. Придобивайки практически умения за управление на финансовите средства, подрастващите ще могат да вземат адекватни решения в бъдеще.

 

*********************************************************

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ – СБЪДНАТА МЕЧТА

          На 11 декември 2015 г. в зала „Маестро Георги Атанасов“ се проведе завладяващо коледно тържество, което беше продукт от желаната и отговорна задача на възпитаниците и учителите от СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик.
Коледният концерт бе открит тържествено от г-жа Станка Пашова, директор на училището. Тя приветства всички гости, родители, ученици и учители с настъпването на предстоящите светли празници Рождество Христово и Новата 2016 година. Последва невероятен коледен спектакъл, изпълнен с много положителни емоции: веселие, танци и песни, които стоплиха душите и сърцата на всички присъстващи, препълнили залата. Пресъздаден бе обичаят коледуване.
        Освен създаване на ведро празнично настроение коледният концерт погали изтънчения музикален вкус на публиката с различни произведения на коледна тематика, изпълнени от училищния хор „Звънче“ с ръководител Веска Атанасова – ст. учител по музика, и музикална формация с ръководител Константин Ковачев.
Коледният концерт се оказа една красива сбъдната мечта за цялата училищна общност, защото коледният дух изпълни всички с доброта, любов и надежда.

*********************************************************

УЧЕНИЦИТЕ  НА  СОУ   „Д-р ПЕТЪР  БЕРОН”      ОВЛАДЯВАТ  УМЕНИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С БЕДСТВИЯТА

 

         На 3 декември 2015 г. в СОУ „Д-р Петър Берон”– Пазарджик  се проведе  практическа тренировка в  изпълнение на училищния план за защита при бедствия, аварии, катастрофи и пожари  и за оказване на първа помощ. Мероприятието бе осъществено съвместно с екипи на РДПБЗН и РПУ – Пазарджик.  В тренинг обучението  взеха участие всички ученици от първа учебна смяна, учители и непедагогическият персонал. Проиграна бе ситуация за действия при  усещане на земен трус в района на училището  и последвал пожар в училищен кабинет. След подаден сигнал за възникналото  бедствие учениците  незабавно и безопасно бяха изведени от училищната сграда при стриктно спазване на плана за евакуация.  
          Специалистите от РДПБЗН пристигнаха навреме и демонстрираха ликвидиране на огнената стихия. Тренировка за гасене на огнището на пожара поведе и изградената в училище група за противопожарна защита. Истинска атракция за учениците се оказаха новите противопожарни автомобили. Пожарникарите и спасителите запознаха  училищната общност с възможностите на техниката, наличната екипировка и оборудване, които използват в работата си, както и със способите за спасяване на хора при бедствия и пътно-транспортни произшествия.  Учениците останаха силно впечатлени от автостълбата за спасяване на хора, намиращи се на високи етажи, а най-смелите  момичета и момчета  проявиха желание да се включат в гасенето на пожар с водна струя.
           Инициативата бе наблюдавана от директори и помощник-директори на училищата в региона. На последвалата дискусия  бе дадена висока оценка на училищната комисия за ЗБАК за стройната организация при протичане на практическото занятие, което е гаранция за опазване на здравето и живота на възпитаниците ни.
          Отчитайки съвременната геополитическа обстановка в глобален мащаб и повишената възможност за реална заплаха от терористични действия,  гл. инспектор от РПУ  Башкехайов даде ценни насоки на ръководителите на учебните заведения за действия при получен сигнал за поставено взривно устройство или терористичен акт.

*********************************************************

Двадесет и трети национален ученически конкурс под наслов:

“Съединението прави силата” 2015

    На 12.11. 2015 год., в Концертната зала  на 18. СОУ „Уилям Гладстон“ в столицата, се проведе официална церемония по награждаването на класираните  участници в XXIII издание на Националния ученически конкурс под надслов „Съединението прави силата“, организиран от Национален клуб „Родолюбие“  със съдействието на Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”,ТАНГРА ТанНакРа,Общобългарска фондация, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей. Медийни партньори са в. „Учителско дело“ и в. „Аз Буки”.
    В рамките на тази инициатива се провежда и конкурс за учители, в който тази година  първо място за учителска разработка в раздела „ Мисия учител |” получи  г-жа Здравка Бакалска – старши учител по БЕЛ в СОУ „Д-р Петър Берон, гр. Пазарджик. Нейната разработка на тема : „ Нещата, на които ни учат в училище „ разкрива как извънкласните форми на обучение се превръщат в мощен инструментариум за утвърждаването на националното самочувствие на българските  ученици, които  в синтез с учебното съдържание по БЕЛ спомагат за консолидирането на класа и превръщането му в общност с еднакви цели и интереси. Наградата беше връчена лично от госпожа Янка Такева- председател на Синдиката на българските учители, която поздрави всички отличени участници и заяви, че реализацията на подобни  родолюбиви политики  трябва да бъде приоритет на българското училище, а българският учител е най- точният катализатор на тези инициативи.

 

*********************************************************

Първият учебен ден – вълнуващ, светъл, тържествен!

      Най-вълнуващият ден за българското училище – Първият учебен ден изгря в двора на СОУ „Д-р Петър Берон“ в празничния час на новото начало, което тържествено събра с благопрожеланията си малките и големите ученици, учителите и всички гости, развълнувани от специалното послание на този ден.
     Водосвет за здраве отслужи отец Димитър Христев от храм „Св. Петка“, за да бъде новата учебна година благословена, изпълнена с благодатен труд, усърдие и радост.
     Специален гост на тържественото откриване бе г-н Тодор Попов – кмет на Община Пазарджик, който в обръщението си към всички присъстващи изтъкна ролята на училището като определяща за личностното развитие на всеки човек и пожела на учителите и учениците винаги да пазят любознателния дух и да отстояват с упоритост мечтите си.

*********************************************************

Благотворителен великденски базар в СОУ „Д-р Петър Берон“

      Обединени от предпразнично настроение, учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ с удоволствие и всеотдайност изработиха, с помощта на своите учители и родители, разнообразни и много цветни великденски украшения – декоративни яйца, картички и сувенири, както и оригинални солени и сладки кулинарни изделия. Стимул за детската креативност бе не само наближаващият християнски празник Възкресение Христово, но и посветената на него благотворителна акция, която се проведе в училището на 31 март 2015 г.
     Училищният великденски базар донесе много радост, естетическа наслада и всеобщо удовлетворение от направените с великодушие дарителски жестове на възпитаниците на училището, а събраната от продажбите сума – 543 лева, ще бъде дарена на Диана Поибренска, която се лекува от онкологично заболяване. Момичето завърши през 2014 година СОУ „Д-р Петър Берон“ и нейната борба с болестта е кауза, която училищната общност подкрепя с особена съпричастност.

*********************************************************

Хайгашод Агасян сподели сцената с учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“

        Патронният празник на СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик бе тържествено отбелязан с концерт на 20 март 2015 г., в зала „Маестро Георги Атанасов“. Импулсът на събитието беше 216-тата годишнина от рождението на просветителя д-р Петър Берон, чиито новаторски идеи, дали посока на Българското възраждане, заслужават почитта на следовниците.
     Специалният артистичен гост, който даде тон и ритъм на концерта, бе любимият на деца и възрастни певец и композитор Хайгашод Агасян. Изпълненията му, в съзвучие с училищния хор „Звънче“, ръководен от г-жа Веска Атанасова, ще бъдат запомнени от всички гости на концерта с позитивизма и красотата на чистите послания за добротворчество, приятелство и жизнерадост.

 

*********************************************************

Гордеем се с II награда в Международния конкурс „Ден на таланта“

         Музикално-театрална студия „Усмивка“ при СОУ „Д-р Петър Берон“, ръководена от г-жа Веска Атанасова,  взе участие в „Ден на таланта“, провел се на 13-14 март в гр. София. Събитието се организира от Министерство на образованието и науката, Международна фестивална програма на детското творчество „Приятели на България“ и Национален дворец на децата. Малките артисти от II Б клас се представиха с изпълнение на детската оперета „Мъдрият тъкач“ на композитора Жул Леви.  За блестящото им участие г-жа Веска Атанасова бе отличена с Втора награда в VIII конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности.

*********************************************************

СОУ „Д-р Петър Берон“ се представи достойно на финала на проект „Народните будители и аз“ – 2015 г.

        Отборът на V А клас с класен ръководител Здравка Бакалска, излъчен като победител във вътрешноучилищния кръг в СОУ „Д-р Петър Берон“, продължи участието си в проект „Народните будители и аз“ с поредица от интелектуални „сблъсъци“ в периода м. ноември 2014 г. – м. март 2015 г.
Целта на проекта, организиран от Ротари клуб Пловдив и провел се под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, е чрез издирвателска и събирателска дейност учениците да опознаят детайлно живота и делото на избрани от техните паралелки будители, след което да представят публично усвоените знания, състезавайки се отборно върху полето на биографиите на великите българи.
     За свой патрон учениците от V А клас избраха Яков Матакиев, чиято родолюбива и заслужаваща почит дейност е свързана с родния Пазарджик. Регламентът на състезанието включваше и презентиране на представата на участниците за съвременници, достойни да носят званието „будител“, което провокира децата да потърсят еквивалент на безусловните духовни ценности извън историческите измори, в заобикалящата ги среда и да откроят стойностното днес.
     Във финалния кръг на областното състезание, провел се на 18 март 2015 г. в Младежки дом – гр. Пазарджик, петокласниците от СОУ „Д-р Петър Берон“ заеха със завидното си представяне почетното второ място и бяха наградени от журито и организаторите с грамоти, книги и екскурзия до столицата.

*********************************************************

Третокласници и четвъртокласници с гордост заявиха,
че познават нашия патрон

         Просветителското дело на д-р Петър Берон, чието име с достойнство и осъзната отговорност носи нашето училище, бе почетено по специален начин от възпитаниците ни в III и IV клас. В състезанието „Познавам своя патрон – д-р Петър Берон“ взеха индивидуално участие 32 ученици, които изявиха желание да се запознаят подробно с биографията на гениалния учен – лечител, учител и пътешественик. Събитието се проведе на 17 март 2015 г., а участниците, постигнали най-висок резултат, бяха наградени за своите постижения от ръководството на училището. Това са учениците:

Гергана Пенова от III А клас
Владимир Ташев от III Б клас
Доротея Ненова от IV А клас
Стефан Донов от IV В клас

*********************************************************

„Знаете ли български език?“ – 2015 г.

         За втора поредна година в седмицата на патронния празник на СОУ „Д-р Петър Берон“ в училището се проведе състезанието по грамотност „Знаете ли български език?“, чийто замисъл е свързан с издигането на родната реч до възрожденския пиедестал на свещена и неопетнена ценност и опора на родолюбието. На 17 март 2015 г.знанията си по български език и литература премериха отбори на VII А и VII Б клас, които с високото си ниво на подготовка и съперническия си състезателен дух изключително затрудниха журито от учители при присъждането на победата. Равностойното представяне на участниците наложи провеждането на допълнителен кръг, в който превес взеха учениците от VII Б клас. Отлично развитите познавателни способности, задълбоченото аналитично мислене и засвидетелстваните интерес и уважение към родния език и богатите му изразни възможности удовлетвориха напълно желаните резултати.

*********************************************************

Мозайка от пролетни вълнения на сцената на СОУ „Д-р Петър Берон“

      Чудесата на месец март във вихър от топло пролетно настроение и чарът на традиционните благопожелания за слънчеви отношения през най-хубавия годишен сезон „оживяха“ в пъстроцветния училищен празник „Пролетна мозайка“, който се състоя на 5 март 2015 год. в СОУ „Д-р Петър Берон“ – град Пазарджик.
     Ученици от III Б и VII Б клас преплетоха артистичния си талант с волната радост от позитивния заряд на мартенските празници, а сияйното излъчване на детското изкуство озари публиката с положителни емоции, вдъхновение и светли очаквания.
     На тържеството присъстваха много гости – родители, учители и ръководството на училището. Директорът – г-жа Станка Пашова, сърдечно поздрави учениците за това, че въпреки натоварената си учебна програма, винаги с желание участват в извънкласните дейности, които развиват творческите им заложби. „Не за първи път екипът ни включва в отбелязването на празнични поводи ученици на различна възраст, смятаме, че това се отразява добре за сплотяването на училищната общност, а и осигурява ползотворна възможност за добър диалог между децата в различните образователни степени, все пак конструктивното общуване между подрастващите също си има своите възпитателни достойнства, които не са за подценяване.“ – споделиха учителите, подготвили пролетния спектакъл: А Пашова, Т. Пеева и В. Атанасова.

*********************************************************

Ученици от СОУ „Д-р Петър Берон“ се срещнаха с режисьора Искрен Красимиров

         Седмица преди националния празник на България в СОУ „Д-р Петър Берон“ гостува режисьорът на новия художествено-документален филм „Ботев: от Голгота към Свобода“ (2014 г.).
      На 24.02.2015 г. Искрен Красимиров лично представи пред VI и VII клас авторската продукция на своя екип, която цели да убеди зрителя, че историческото ни минало не е само паметник на културата, националните ни герои не са само портрети, а урокът по история може сам да създава истории. Учениците имаха възможността да научат как е направен филмът, посветен на паметта за българския революционер Христо Ботев и бяха силно заинтригувани от личността на младия режисьор, от четническото му потекло и от родолюбивата му мисия.
       Искрен Красимиров отговори на всички въпроси на новите си почитатели и обеща през ноември да посети отново училището, за да представи най-новия продукт, по който работи „НЮ СКУЛ ПРОДАКШЪНС ДЗЗД“ и който ще бъде свързан с живота и делото на Свети Софроний Врачански.

*********************************************************

Поетичен рецитал в памет на Васил Левски

         В тържественото отбелязване на 142-годишнината от гибелта на Апостола на Българската свобода в СОУ „Д-р Петър Берон“ взеха участие ученици от II В и VI А клас.
      Паметната дата 19 февруари – трагична заради несправедливата смърт на героя, но и величествена заради достойния му подвиг, бе почетена с поетичен рецитал, който даде гласност на заслуженото уважение и преклонение на най-младите пред светлото дело на Дякона революционер. Патриотичните стихове и песни възродиха предосвобожденския идеал, отвориха път на позабравени в хода на ежедневието ценности и вдъхнаха оптимизъм на присъстващите, които прозряха в детското родолюбие надежда за по-светло духовно бъдеще за България.

*********************************************************

„Старите и новите чудеса на света“ – открит урок по история и цивилизация

         Уникални и забележителни, каквито са самите чудеса на света, бяха и мултимедийните проекти, които седмокласниците от СОУ „Д-р Петър Берон“ посветиха на 14-те изключителни обекта, считани за неповторими и заслужаващи да носят названието „световно чудо“. На 23.01.2015 г. се проведе нетрадиционно замисленият открит урок по история и цивилизация, по време на който учениците от VII А клас разказаха и показаха най-интересното за Седемте чудеса на античния свят, а техните съученици от VII Б клас презентираха съвременната алтернатива – избраните през 2007 г. Седем нови чудеса на света. Атрактивните изображения на Египетските пирамиди, Родоския колос, Мачу Пикчу, град Петра и т.н., а също и необикновената им история, предизвикаха желанието на учениците да се запознаят детайлно с тези феномени на природата и цивилизациите.
     Специален гост на събитието бе г-жа В. Апостолова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование в РИО – гр. Пазарджик. Тя поздрави учениците за проявената инициатива и им постави задача за домашна работа – да проучат подробно и да разкажат за чудесата на България, които са не по-малко впечатляващи.

*********************************************************

Наградени участници в конкурса „Направи добро за Коледа“

         И тази година СОУ „Д-р Петър Берон“ участва активно в традиционния конкурс на Общински детски комплекс – гр. Пазарджик и Община Пазарджик „Направи добро за Коледа“. Наградени бяха шест рисунки, осем коледни картички и една сурвачка на участници от нашето училище. Поздравяваме талантливите си представители за техния успех и им желаем бъдещо творческо вдъхновение и още много постижения в областта на изкуството. А това са имената на отличените ученици:

Раздел „Компютърна, рисувана или колажирана картичка“

Теодор Арнаудов – II В клас – II място
Иглика Йорданова – III А клас – II място
Иван Коруджийски – IV А клас – II място
Меги Иванчева – V А клас – II място
Елена Димитрова – VII Б клас – II място
Татяна Павлова – II А клас – III място
Мирослава Георгиева – III Б клас – III място
Димитър Куманов – V Б клас – III място

Раздел „Рисунка“

Севделин Вълков – VII А клас – I място
Хрисилена Узунова – VII Б клас – I място
Леана Петрова – III Б клас – II място
Цветан Цинцаров – VII Б клас – II място
Андрей Курбатов – III Б клас – III място
Димитър Апостолов – VII А клас – III място

Раздел „Сурвачка“

Християна Серафимова – III Б клас – II място

*********************************************************

Второкласничка от СОУ „Д-р Петър Берон“ спечели I място в националния конкурс

„ВИЖ МОЯ АНГЕЛ“

         Мариана Бурова от II Б клас бе класирана на I място в националния детски конкурс на Арт-къща „Куклите“ – „Виж моя ангел“. Инициативата се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и в нея взеха участие талантливи деца от цялата страна със свои литературни творби и красиво изработени кукли ангели.
     Награждаването се проведе на 19 декември 2014 год., когато освен че се насладиха на тържествената церемония и получиха своите грамоти и награди, отличените участници имаха възможността да се запознаят с Крисия Тодорова, на която журито присъди награда за дете с уникален талант.
     Ето и стихотворението, с което Мариана от СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик заслужи призовото си място в конкурса:

Моят ангел небесен

Животът ми е истински чудесен,
щастлива чувствам се и защитена.
Над мен бди моят ангел небесен,
от Бог съм аз благословена.

Той гледа от високо непрестанно,
пътя ми огрява към добро.
С любов се чувствам обградена –
пази ме от всяко зло.

Затуй, че се чувствам чудесно,
затуй, че е прекрасен всеки ден,
благодаря ти, ангелче небесно,
благодаря, че си до мен!

*********************************************************

„Заедно на Бъдни вечер“

         Дни преди Рождество Христово учениците от II А и II Б клас, изучаващи СИП Религия Православие, показаха, че познават добре ритуалите, свързани с Бъдни вечер, молитвата и фолклорните наричания, характерни за празника. Тържества под мотото „Заедно на Бъдни вечер“ представиха класовете на 17.12.2014 г. и 22.12.2014 г. Децата пресъздадоха традицията на обредната вечеря и коледуването пред своите родители, учители, ръководството на училището и своя специален гост – презвитера Румяна Зяпкова, която има съществен принос за възстановяването на религиозното образование в българското училище.

*********************************************************

„КОЛЕДА Е… поезия и музика, и приказка“ – предпразничен спектакъл на VI Б клас

         На 17 декември 2014 г. учениците от VI Б клас на СОУ „Д-р Петър Берон“ представиха пред своите родители и гости театрална композиция, посветена на настъпващия светъл празник Рождество Христово. Децата дефинираха смисъла на дългоочакваната Коледа, превъплътен в „поезия, музика и приказка“ и изразен на български и английски език – като знаково послание за универсалността на човешките ценности, за безграничността на вярата в доброто и за необходимостта да бъдем човечни.

 

*********************************************************

Учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ – дарители на надежда за светла Коледа

        В дните на предколедно вълнение, освен за тържествената украса и празничните планове, учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ в гр. Пазарджик не забравиха и за благотворителността – най-чистия жест в очакване на светлия празник. На 10 декември 2014 г. в училището се проведе коледен базар, в който взеха участие учениците от всички класове, учители и родители. Безкористният порив на дарителството беше искрата, която озари ентусиазма, щедростта и изобретателността – на базара се продаваха красиви и оригинално изработени коледни играчки, сувенири, картички, както и майсторски приготвени кулинарни специалитети.
     Инициативата бе реализирана като заключителна част на благотворителната училищна кампания с възпитателен характер „Вярата в доброто е надежда за щастие“, насочена към събиране на доброволни средства за подпомагане лечението на Диана Поибренска – възпитаник на СОУ „Д-р Петър Берон“ (випуск 2014 г.). Даренията, възлизащи на 1 676 лева, ще бъдат връчени на момичето, в израз на съпричастност и подкрепа, а създалата се емоционална атмосфера на топлота и сърдечност ще остави траен отпечатък у всички участници в благотворителната акция.

 

*********************************************************

Отбелязване на Световната седмица по предприемачество в
СОУ „Д-р Петър Берон“

     Във връзка със Световната седмица по предприемачество 2014 г., организирана от Джуниър Ачийвмънт, на 18.11.2014 г. в СОУ „Д-р Петър Берон” се проведе открит интегриран урок по предприемачество с учениците от ІV А клас, с учител Албена Димитрова и VІ клас, които влязоха в ролята на бизнес консултанти на по-малките си съученици.  Урокът бе посветен на темата «Бизнес и реклама». Шестокласниците изучават предприемачество в часовете по ДТИ и с помощта на тяхната учителка Стилияна Гронева запознаха четвъртокласниците и техните гости с основните правила при изготвяне на реклама, която да е в помощ на бизнеса. Учениците се разделиха на четири екипа и имаха за задача да изработят рекламни плакати на различни видове магазини. След приключване на работата на екипите, техните говорители  презентираха своите проекти, а шестокласниците оценяваха показаното.
     В края на часа участниците в открития урок получиха  сертификати за участие в Световната седмица по предприемачество 2014 г. от ръководството на Джуниър Ачийвмънт.
     Гости на урока бяха представители на ръководството на училището, ст. експерт по начално образование от РИО – Пазарджик – Илияна Петрова, и над 50 учители от област Пазарджик, които дадоха положителна оценка на реализираната инициатива.

*********************************************************

ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

         Учениците от IIIА клас в СОУ „Д-р Петър Берон“, които изучават СИП Религия, тържествено отбелязаха Деня на християнското семейство (21.11.2014 г.) заедно със своите учители, родители и гости. Празникът Въведение Богородично е свързан с традиционните семейни ценности и приобщаването на децата към храма. Използвайки изкуството като изразно средство, третокласниците дадоха своите предложения на възрастните за начини и средства за постигане на толерантни и топли семейни взаимоотношения.

*********************************************************

СОУ „Д-р Петър Берон“ се включи активно
в конкурс за рисунка на таблет

       Дванадесет ученици от V, VI, X и XI клас на СОУ „Д-р Петър Берон“ взеха участие в третото издание на конкурса за рисунка на графичен таблет, организиран от Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – гр. Пазарджик. Състезанието се проведе на 18 октомври 2014 година и премина под надслов „Ако имах вълшебна четка…“. Съорганизатори на конкурса бяха добре познатият с иновативните си въведения производител на графични таблети и писалки Wacom, както и Jar Computers.
     Две от оригиналните творби на възпитаниците на СОУ „Д-р Петър Берон“ бяха отличени от компетентното жури с грамоти и предметни награди: II място в I възрастова група спечели  Диян Ботев от VВ клас, а почетната I награда във II възрастова група бе присъдена на Екатерина Коцева от XIА клас.
     Всички участници бяха активни по време на викторината, включваща въпроси, свързани с изкуството и компютърните технологии. Освен множество награди, предоставени от организаторите на конкурса, децата отнесоха със себе си удоволствието от нетрадиционно прекарания съботен следобед в художествената галерия, където подложиха на изпитание уменията и таланта си, ентусиазирани от магията на творчеството.

*********************************************************

Празник на здравето в СОУ „Д-р Петър Берон“

         Световният ден за движение за здраве (10 май) и Европейският ден за борба със затлъстяването (19 май) мотивираха учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ да се включат във веселия „Празник на здравето“, който се проведе на 13.05.2014 г. в училищния двор. С присъщата си инициативност децата посветиха един час от натоварения учебен ден на темата за здравето и най-добрите стратегии за предпазване от хронични незаразни болести – добрата хигиена, здравословното хранене и редовното и правилно спортуване.
      Със съдействието на Регионална здравна инспекция – гр. Пазарджик и в присъствието на нейни представители петокласниците демонстрираха различни общоразвиващи упражнения и лечебна изправителна гимнастика със спортни уреди. Песните и танците на по-малките ученици от училищния хор „Звънче“ и Мажоретен състав при СОУ „Д-р Петър Берон“ създадоха незабравимо настроение и напомниха защо ни е нужно да сме здрави – за да можем с удоволствие да се веселим.
      Тревожните статистически данни на Световната здравна организация показват, че 60% от смъртните случаи в световен мащаб се дължат на слабата физическа активност, която причинява развитието на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени образувания, хронични заболявания на дихателната система и диабет. Ето защо организацията на подобни инициативи, привличащи подрастващите към борбата с глобалните здравословни проблеми, е важна стъпка по пътя на тяхното преодоляване.

*********************************************************

Призови места на наши ученици във Фестивал „Пеем и танцуваме“ 2014

            На 28.04.2014 г. ученици от СОУ „Д-р Петър Берон“ взеха участие в VI Фестивал на любителското училищно художествено творчество „Пеем и танцуваме“ 2014, организиран от Общински детски комплекс – гр. Пазарджик.
Възпитаниците на г-жа В. Герова и г-жа В. Атанасова очароваха журито със своите вокални изпълнения в двата жанра: популярна и фолклорна музика.
        В категория Популярна музика училището ни се гордее с три първи награди. В I възрастова група на първо място се класира представителна вокална група със солист Виктория Кътова от IВ клас с изпълнение на песента „Без радио не мога“. В същата възрастова група първенци са и чаровните певци от училищен хор „Звънче“. Във II възрастова група взе участие  Цветан Цинцаров от VIБ клас, който изпълни  песента „Лили“ и също беше отличен с първа награда.
      В категория Автентичен или обработен фолклор - II възрастова група, журито присъди първа награда на вокална група в състав Десислава Гергинска, Маринела Метанова и Никола Митев от VIБ клас и Веселин Бързев – VБ клас. Те изпяха родопската фолклорна песен „Рипни, Калинке“.
        В категория Народно пеене /II възрастова група/ втора награда  беше присъдена на  Кристалина  Дойчинова от VIIВ клас, която се представи с песен от тракийската фолклорна област – „Мъри Станку“.

*********************************************************

И тази година СОУ „Д-р Петър Берон“ се включи в акцията
„Да изчистим България за един ден”

         За пореден път ученици и учители от СОУ „Д-р Петър Берон” – гр. Пазарджик участваха в националната кампания „Да изчистим България за един ден”. На 26 април 2014 г. група привърженици на инициативата почистиха района на училището и градинката на близката църква „Св. Петка”. Събирането на отпадъците успя да насочи вниманието на участниците към мащабността на проблема със замърсяването, вдъхна им отговорност и оптимизъм, че добрите примери могат да надделеят. Доброволческата активност на учениците откликна на призива за обединени усилия в грижата за чистотата и допринесе за разпространението на каузата в града ни.

*********************************************************

Празник на книгата в СОУ „Д-р Петър Берон“

            Малкият принц, Буратино, Ян Бибиян и Фют и още много други български и чуждестранни литературни герои „оживяха“ на 23.04.2014 год. в СОУ „Д-р Петър Берон“, където Международният ден на книгата стана повод за най-малките възпитаници на училището да си припомнят вълшебните мигове, прекарани с любимата книжка, и да се опитат да пресъздадат нейните най-значими послания пред своите съученици. В инициативата, целяща да провокира читателския интерес и да възпита уважение и любов към книгите, наречени от американския педагог Ч. Елиът „най-търпеливите учители“, взеха участие всички ученици от I до IV клас.
        Много от децата се превъплътиха в ролите на популярни характери от детските приказки и романи, за да представят забавни или поучителни моменти от тях. Разбира се, като на празник, не липсваха и песните и танците, отново обвързани с литературни сюжети и разкриващи ги в безгрижната светлина на удоволствията в измисления свят на книгите, където всеки може да бъде едновременно себе си и някой друг – някой по-хитър, по-смел или по-добър.
       Не по-малко радост предизвика и последвалото събитие – конкурс за индивидуална и екипна рисунка на асфалт на тема „Чудната страна на приказките“, чиято задача бе да предизвика въображението на младите читатели. След по-малко от час, преминал в разговори за феи, принцеси и далечни земи, училищният двор бе украсен с изображения на детските представи за вълшебство.

*********************************************************

Екологични акценти в класната стая

         На 22 април 2014 год. – Световен ден на Земята, учениците от VБ клас с класен ръководител и преподавател по биология и здравно образование г-жа Светлана Рангелова, съвместно с учениците от IVА клас с класен ръководител г-жа Ваня Цанева, представиха открит урок на тема: „Водата – извор на живот“.
       Чрез разнообразни опити учениците доказаха свойствата на водата. Научиха, че чистата вода на Земята е условие, за да съществува живот на планетата ни. Показаха отлични знания за водата като част от природата.
      Вдъхновена от наученото, Елица Тахтакова от VБ клас опоетизира мислите си:


Водата
Водата е животът на Земята.
За нея най-напред запомни,
че молекулата й се състои
от атоми три,


че пръв помощник е тя у дома
и винаги трябва да ти е под ръка.
Например в супата на мама
роля има най-голяма.
Ако нея нямаше я там,
само сухо щях да ям.


А в природата дори
нямаш си представа колко са води –
подземни, на сушата…
Уроците за тях ще учиш до зори,
но после ще разказваш пред класа, нали?


И всичко разтваря се в тази вода,
тя е у всяка частица в света.
Топи се и се втвърдява,
през кондензация минава,
изпарява се в небесата,
пада като дъжд на земята.


Да изучаваш свойствата й е чудесно -
много е забавно и е лесно.
Затова запопмни:
Водата е всичко. Водата си ти.
Не я замърсявай, а я пази
и на планетата ни помогни!

*********************************************************

Възпитаник на СОУ „Д-р Петър Берон“
дебатира с проф. Божидар Димитров

         Ученикът от IVА клас Петър Петров бе поканен да участва в токшоуто по TV7 „Дневен ред“ с водещ Константин Филипов. Гост и събеседник на талантливия ученик бе директорът на Националния исторически музей – проф. Божидар Димитров.
       По време на дискусията г-н Димитров не скри възхищението си от задълбочените знания на Петър, свързани с историята на българите и България, които далеч надхвърлят информацията от учебниците. Най-голямо удивление у всички предизвика умението на четвъртокласника да разсъждава глобално по геополитически въпроси. Десетгодишното момче изрази своето мнение за настоящата ситуация в Украйна, за отношенията между държавите в Европейския съюз, както и за предстоящите избори за евродепутати през месец май.
       Петър Петров получи заслужена похвала от проф. Димитров и пожелание да стане професор по история. Плановете на възпитаника на СОУ „Д-р Петър Берон“ обаче са да се занимава с политика. Подкрепяме го и му желаем успех!

*********************************************************

Четвъртокласници от СОУ „Д-р Петър Берон“ 
посветиха урок на родния си град

      Учениците от ІV A клас с класен ръководител г-жа Ваня Цанева проведоха открит урок – „Час по родолюбие“ на 15.04.2014 г. в зала ,,Археология " на РИМ – гр. Пазарджик. Те споделиха интересни факти от миналото на своя роден край – от праисторическата епоха до наши дни.
      Със своите отлични знания учениците доказаха, че обичта към родината започва от любовта към родния край. Увериха ни, че Пазарджик ще бъде завинаги техният най-обичан и любим град.

*********************************************************

СОУ „Д-р Петър Берон” почете патрона си
с празничен концерт

       Възпитаниците на СОУ „Д-р Петър Берон” – гр. Пазарджик посветиха тържествен концерт на 215-тата годишнина от рождението на своя патрон. Събитието се проведе в зала „Маестро Георги Атанасов” в една от първите пролетни вечери (21.03.2014 г.) и успя да пробуди добрите мисли чрез слънчевата надежда, струяща от сценичните изпълнения.
      Литературно-музикалната програма завладя публиката с лиризма на словесните послания и с ритъма на песните и танците. Малките артисти бяха силно аплодирани заради своите таланти и заради гордостта, с която се самоопределиха като достойни следовници на възрожденеца, сочен още от съвременниците си за „велик мъж и похвала на целия наш народ”.
      Празникът бе мотивиран от още един светъл повод – през настоящата година се отбелязва и 190-годишнина от издаването на „Рибния буквар”. Това значимо творение на гениалния просветител поставя две озаряващи начала в историята на българското образование: първото е личностно – с него започва разностранната дейност на книжовника, чиято фигура на учен, занимаващ се едновременно с точни и с хуманитарни науки, няма прецедент в духовното поле на Възраждането; второто начало е с обществена измеримост – „Буквар с различни поучения” е онзи необходим импулс за българското светско образование през XIX век, който се превръща в символен образ на напредъка. На тези стълбове на националното ни самосъзнание и на безусловната им устойчивост дори и в днешното лутащо се време акцентираха в приветствените си слова директорът на училището – г-жа Станка Пашова, и г-жа Пенка Нанева – старши експерт по ОСО в РИО Пазарджик. От сцената прозвуча и текстът на поздравителен адрес, изпратен до ръководството, всички учители и ученици на СОУ „Д-р Петър Берон” от проф. Анелия Клисарова – Министър на образованието и науката, той съдържаше пожелания за здраве, нестихващ ентусиазъм в учебния труд, доверие към създаденото в миналото и светла вяра в творците на бъдещето.

 

*********************************************************

Знаете ли български език?

        190-годишнината от издаването на „Рибния буквар” – първото помагало за новобългарското училище, бе подобаващо отбелязана в СОУ „Д-р Петър Берон” с надпревара по грамотност между учениците от VА и VБ клас. Състезанието „Знаете ли български език?” се проведе на 11.03.2014 г. В него петокласниците трябваше да премерят сили в полето на родната реч и да търсят решенията на трудни задачи, свързани с различните езикови равнища – фонетика, лексикология, фразеология и граматика. Освен това състезателите разсъждаваха задълбочено върху особеностите на трите форми на словесност – митология, фолклор, литература.
       Победител по точки бе отборът на VБ клас, но минималната разлика в резултата бе показателна за отличната езикова и литературна подготовка на всички участници. Разнообразните въпроси към публиката пък успяха да направят и останалите ученици съпричастни към идеята за значението на възрожденския идеал – да познаваме „своя род и език”, които ни дават сетива за света.

*********************************************************

Ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” изживяха вълнуващи дни
в Сърцето на Европа

         Необикновено, интересно, смайващо красиво и интригуващо са само част от определенията, с които седмокласниците и осмокласниците от СОУ „Д-р Петър Берон” характеризират пътуването си до кралство Белгия. Визитата се осъществи в периода 9-14 март 2014 г. с участието на 7 ученици и трима ръководители от пазарджишкото училище и причината за нея бе провеждането на последната, заключителна, среща по международен училищен проект на СП „Коменски” – „Тийнейджърски пътеводител на моя регион”.
        Училището `Inspiro College` в белгийското градче Хаутхален събра за седмица партньорите си от Германия, Финландия и България, за да бъде финализиран проектът, целящ да запознае учениците с начина на живот на техни чуждестранни връстници. В изпълнение на тази задача децата бяха настанени в домове на белгийски семейства, за да се докоснат до ценностите и културата на домакините си. Впечатленията им се обогатиха с посещения на местни исторически и културни забележителности, а пътуванията до градовете Лювен и Брюксел бяха най-увлекателната част от интернационалното приключение. Архитектурните шедьоври и космополитният облик на тези градове завладяха посетителите, разкривайки пред тях едно от най-причудливите лица на образния свят на Европа.
        Тематични обекти на междуучилищната среща бяха националната кухня и традиционните празници на страните участнички в проекта. Учениците трябваше групово да създадат кулинарни и мултимедийни произведения, с които да онагледят популярните в своите държави обичаи. Тъй като проектното сътрудничество се осъществява вече втора година, комуникацията между тийнейджърите беше свободна и образователните резултати са максимално успешни.
„Най-много ни зарадва това, че всички си спомнят с удоволствие за гостуването си в България.” – споделят развълнувано децата. „Не са забравили и някои български думи, които научиха тук... думи като „приятел”, „щастие”, „заедно”, „утре”.

*********************************************************

Учениците от IVБ клас бяха „сървайвъри“ в полето на знанието


         През 2014 г. се навършват 215 години от рождението на д-р Петър Берон и 190 години от издаването на „Рибния буквар“. Патронният празник за учениците от IVБ клас бе истинско приключение в света на познанието. Той бе отбелязан в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“. Под ръководството на своята учителка – г-жа Силвана Тодорова, и на специалиста –          г-жа Русекова, те проведоха открито обучение на тема: „Петър Берон – живот и дейност“.
Учениците бяха истински изследователи и сами, работейки с „Рибния буквар“ и с други източници, правеха своите открития. Показаха отлични знания, свързани с дейността на д-р Петър Берон. Под формата на игра, разделени на групи, децата се запознаха с различните отдели на библиотеката и официално станаха нейни читатели.

*********************************************************

ПРАЗНИКЪТ НА СВОБОДАТА В СОУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН”

      „Да, на световната карта Тя е съвсем малка, но... в сърцата ни е безгранична!” – тези думи за родината, изречени в навечерието на Националния празник, се превърнаха в мото на тържественото му отбелязване в СОУ „Д-р Петър Берон”. И тъй като това е един от дните в официалния ни календар, за които от особено значение е именно приемствеността – на идеалите, на родолюбието, на почитта към героите, в празника взеха участие деца на различна възраст.
     В присъствието на родители и много гости учениците от VIБ и IIБ клас обърнаха поглед към миналото, за да оценят стойността на 136-годишната българска свобода и да осъществят на практика предаването и приемането на родните ценности по пътя към желаното по-добро бъдеще. Артистичните умения на децата успяха да отправят предизвикателство към публиката за възраждането на народната памет сред дребнавите изкушения на ежедневието.
     Задачата си – да разкрият пред следващите поколения дълбокото нравствено значение на традицията и едновременно с това да я превърнат в нещо занимателно и любимо, екипът от учители, подготвили необичайния „урок” – А. Пашова, Т. Пеева и В. Атанасова – определиха като отговорна, но и изключително удовлетворяваща. „Днес урокът по история е задължителен, но недостатъчен. Обществените приоритети се изменят заедно с реалността и не е лесно да се обясни на съвременното дете духовното измерение на историческите събития. Достъпни за съзнанието му може да ги направи силата на изкуството. Независимо от възрастта си, човекът има вродената способност да съпреживява чрез литературата и музиката и ние не бива да забравяме този ефективен метод в образователния процес, защото древната мъдрост гласи: „Разкажи ми и ще забравя, покажи ми и ще запомня, накарай ме да участвам и ще разбера.” – споделиха преподавателите от пазарджишкото училище.
     Думите им бяха потвърдени от патоса, с който второкласниците и шестокласниците изразиха своята обич и преклонение пред България – „...малка държава, но огромна Вселена от спомени, дела и мечти.”

*********************************************************

Урок по родолюбие и национална гордост


        По покана на г-жа Божурка Митева – учител по история и цивилизация, на 11.12.2013 год. в СОУ „Д-р Петър Берон“ гостуваха представители на екипа на образователен сайт „Българска история“ – сдружение, целящо да популяризира значимостта на родното ни историческо минало като едно от най-ценните неща, с които можем да се гордеем. Младежите проведоха лекция пред учениците от V  до XII клас на тема „България – от Освобождението до наши дни“, като акцентът беше поставен на героичните подвизи и на световноизвестните български дела и творения.
Въпреки разнородната по възраст аудитория, въздействието върху нея бе постигнато в изключително висока степен. Въодушевлението на децата, предизвикано от патриотичната тема, се дължеше също и на добрия пример, който демонстрираха пред тях млади и активни студенти, чието показателно отношение към непреходните ценности мотивира учениците да обърнат внимание на собствените си познания по засегнатите теми. Срещата оказа безспорно благотворно влияние върху интереса на учениците към учебния предмет, което се отрази и на резултатите от провеждането на Общинския кръг на Олимпиадата по история и цивилизация.
        В знак на благодарност от новите си приятели специалните гости получиха книги, разказващи за миналото и забележителните личности на нашия град – за да им бъдат полезни в бъдещите занимания и да си спомнят с удоволствие за добре свършената работа и сърдечния прием.

*********************************************************

Благотворителна инициатива на учениците
от СОУ „Д-р Петър Берон“


    И тази година учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ не останаха безразлични към благородния призив на дарителството и се включиха активно в организацията и провеждането на традиционния благотворителен коледен базар в училището. Акцията бе планирана като заключителна инициатива на кампанията „Щедростта – един възможен изход“, чиято цел беше набирането на средства за оказване подкрепа на дванайсетокласничка, която се лекува от тежко онкозаболяване. Събраната сума възлиза на 1 555 лева, но най-хубавият коледен подарък, който получи момичето, беше съпричастността на всички свои съученици и тяхното безрезервно желание да направят добро.
      С помощта  на учителите и на своите родители децата създадоха малките си коледни шедьоври – картички, украшения и кулинарни специалитети, така че денят на разпродажбата (17.12.2013 г.) бе едновременно интересен и забавен, цветен, много вкусен и, разбира се, ползотворен. А Дядо Коледа, който раздаде подаръците от благотворителната томбола, донесе също и вълнението от предстоящите ваканционни изживявания, радостта от настъпващите светли празници… Така дни преди Рождество Христово в едно пазарджишко училище се проведе практически „урок“  по човещина – за умението ни да вършим добри дела и за изхода от житейските трудности – щедрост, взаимопомощ, заедност!

*********************************************************

„Направи добро за Коледа!“

        СОУ „Д-р Петър Берон“ бе отличено с грамота за масово участие в конкурса „Направи добро за Коледа“, организиран съвместно от ОДК и община Пазарджик, а първокласниците Мартин Нистеров (Ia) и Атанас Александров (Ia) се класираха на II и III място в раздел „Коледна рисунка“.
Награждаването се осъществи на 18.12.2013 год. във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов“, където бяха изложени рисунките, картичките и сурвачките на победителите в традиционния конкурс. Дипломите и предметните награди на спечелилите участници връчи г-жа Гергана Табакова – началник на общински сектор „Образование“. За своето забележително участие поощрителни награди получиха също Цветелина Йорданова и Петър Доколянков от Va  клас, Габриела Андонова (VIIa клас) и Стела Велева (VIIб клас).

*********************************************************

Празник на пътната безопасност в
СОУ „Д-р Петър Берон”

       Във връзка с отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия (17.11.2013 г.) в СОУ „Д-р Петър Берон” се проведе празник по БДП за учениците от I до IV клас. Събитието премина под надслов „Който знае правилата, победител е в играта” и в присъствието на представители на РПУ Пазарджик.
      Под формата на различни развлекателни и подвижни игри учениците показаха своите знания за безопасно участие като пешеходци на улицата, за светофара и пътните знаци, за екипировката на велосипедиста и за правилната моментална реакция в случай на инцидент на уличното платно.
      Състезателният елемент в замисъла на празника мотивира децата да се включат с желание и насочи вниманието им към най-важните правила за движението по пътищата – отговорност и дисциплинираност. На тези две ключови качества акцентира и един от специалните гости – полицай Бекяров, който похвали всички участници в игрите за отличните им познания, свързани с безопасността на улицата и ги призова винаги да бъдат внимателни и да дават добър пример на всички свои връстници.
       Възпитателната акция за ограничаване уязвимостта на децата на улицата продължава с тематични изложби на детски рисунки в коридорите на училището. Директорът на СОУ „Д-р Петър Берон” – г-жа Станка Пашова, подкрепя подетата инициатива и определя грижата за живота и здравето на децата като първостепенна за всяка образователна институция: „Нашата основна задача като учители е не просто да пазим учениците си, а да ги научим да се пазят сами, за да бъдат подготвени за всяка ситуация, да бъдат възпитани и толерантни, за да се справят с ежедневните предизвикателства пред себе си.”

*********************************************************

Ученичка от СОУ „Д-р Петър Берон” спечели
второ място в международен конкурс

        Престижното второ място в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата” бе присъдено на десетокласничката Адриана Пондева – възпитаничка на СОУ „Д-р Петър Берон”. Церемонията по награждаването се осъществи на 29.10.2013 г. в Националния дворец на децата в столицата, в присъствието на официални лица, сред които бяха заместник-министърът на вътрешните работи – Йордан Грамов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – гл. комисар Николай Николов, Негово превъзходителство посланикът на Ислямска република Пакистан в България Мухаммад Джамшаид Ифтихар, представители на посолството на Република Сърбия, преподаватели от Националната художествена галерия и служители на МВР. Необходимостта от възпитаване на активна гражданска позиция у подрастващите и формирането на осъзнато чувство за съпричастност и дълг за оказване на помощ на нуждаещите се са основните цели на проведената инициатива.
     Конкурсът, организиран съвместно от ГДПБЗН и МОН, има дългогодишна традиция, а тази година в него се включиха деца от пет континента. Над 1200 рисунки се състезаваха в четири категории. Журито отличи творбите на участници от Пакистан, Индия, Индонезия, Малайзия и Сърбия. Зам.-министърът Й. Грамов откри изложбата на произведенията, достигнали заключителния етап на конкурса и изрази впечатленията си от отлично реализираната трудна задача – показването на познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, за средствата за защита и самозащита и за действията на спасителните системи.
     В своята творба „Мрак и светлина” 16-годишната Адриана от Пазарджик е изобразила борбата с огнената стихия. Според нея изкуството е предназначено не само да носи наслада, то е ефективен начин младите хора да изразят отношението си към проблемите на човечеството, то е средство за създаване на по-добър и толерантен свят, в който няма безразличие, а трудностите се преодоляват с взаимопомощ и подкрепа.

*********************************************************

Ученици и учители от Германия, Белгия и Финландия прекараха една учебна седмица в СОУ „Д-р Петър Берон”

          Ученици и учители от Германия, Белгия и Финландия прекараха една учебна седмица в СОУ „Д-р Петър Берон” (21.10. – 25.10.2013 г.). Споделеното време бе изпълнено с ярки впечатления и запомнящи се преживявания за всички участници в проекта „Тийнейджърски пътеводител на моя регион”. Освен че се запознаха отблизо с училищния живот и разгледаха забележителностите и музеите в нашия град, чужденците успяха да се порадват на красивата природа в околността на Бачковския манастир и бяха впечатлени от историческите и културни богатства на Пловдив. По покана на кмета на Пазарджик – г-н Тодор Попов, гостите посетиха и общината, където имаха възможността да научат повече за управлението и основните дейности, развиващи се в региона.
    Тъй като една от целите на посещението в България беше усвояването на традиционните танци на четирите участващи страни, децата взаимно се учеха на характерните ритмични движения, подготвяйки се за заключителния концерт в ресторант „Елбрус” (24.10.2013 г.), където всички показаха усвоеното, а настроението, създадено от музиката и от емоцията на новите приятелства, направи вечерта незабравима. На раздяла гостите изразиха своето възхищение от сърдечния български прием. Директорът на училището – г-жа Станка Пашова, определя осъществяващия се международен контакт като изключително ползотворен за личностното развитие на възпитаниците на СОУ „Д-р Петър Берон”, ето защо според нея удовлетворяващите резултати си заслужават положените усилия от страна на екипа.

*********************************************************

С водосвет и в присъствието на кмета Т. Попов
бе открита новата 2013/2014 учебна година в СОУ „Д-р Петър Берон”

    В двора на обновената грейнала сграда на пазарджишкото СОУ „Д-р Петър Берон”  учители, ученици и родители се събраха, за да отпразнуват заедно специалните мигове на вълнение от предстоящите училищни дни и да си обещаят взаимна подкрепа, търпение и всеотдайност в името на най-хубавата кауза – развитието и щастието на децата!

    Специален гост на празника беше кметът на община Пазарджик г-н Тодор Попов, който в своето официално обръщение към присъстващите пожела на ръководството на училището, на всички ученици и учители смелост и дръзновение, за да постигнат със собствени сили сбъдването на своите мечти.
    Новата 2013/2014 учебна година откри директорът на училището г-жа Станка  Пашова. Тя припомни значението на образованието като люлка на личните успехи на всеки човек и призова възпитаниците на  да бъдат любознателни и отговорни и да мислят за бъдещето с амбиция и вяра в безграничните си възможности на подготвени за предизвикателствата на света

    По стара училищна традиция празничен водосвет извърши отец Димитър от църквата „Св. Петка”. А първокласниците влязоха за първи път в класните си стаи, посрещнати със звън на звънче и сладка питка, за да бъдат весели и здрави през цялата учебна година.
    След дългата лятна почивка есента събира най-младите и им дава посока по пътя на знанието. Нека то да бъде щедро като този сезон! Нека всеки учебен ден бъде радостен като първия!
      На добър час през новата учебна година!


*********************************************************

Открит Урок

    По повод Световния ден на биоразнообразието - 22.05.201Зг. учениците от 3a клас, заедно със своята учителка г-жа Ваня Цанева и експерт от РИОСВ гр. Пазарджик проведоха открит урок на тема „Защитените области - нашето национално богатство и част от Световното природно наследство."
    Учениците показаха своите знания за живата и неживата природа на България, както и за природните забележителности, като част от Световното природно наследство.
    По време на урока учениците разбраха колко богат и разнообразен е растителния и животински свят в защитените области. И научиха, че за да оцелеят растенията и животните природата трябва да бъде чиста.
    За показаното старание целия клас бе награден.

*********************************************************

Седмица на библиотеката

    На 17.05.2013 г. във връзка със Седмицата на библиотеката, учениците от 3а клас с класен ръководител г-жа Ваня Цанева посетиха Регионалната библиотека "Н. Фурнаджиев". Под ръководството на своята учителка и съвместно със специалист, те проведоха открито обучение на тема: "Молбата на книгата". Учениците показаха отлични знания свързани с изучаваните автори и литературни произведения. Под формата на игри те се запознаха и с различните отдели на библиотеката и разбраха от какво се нуждаят книгите. Накрая учениците получиха и своите първи читателски карти.

*********************************************************

Великденски концерт

    На 19.04.2013 г. в зала „Маестро Георги Атанасов” се проведе традиционният великденски концерт, организиран от СОУ „Д-р Петър Берон”. Младите таланти зарадваха публиката със своите музикални и танцови изпълнения, посветени на светлия християнски празник. В празничната програма взеха участие и малки, и големи, в духа на установените и винаги актуални ценности – доброта, споделена човечност и оптимизъм.
    В своето приветствено слово към учениците и гостите директорът на училището – г-жа Ст. Пашова – изрази радостта си от добре реализираното партньорство между децата и техните учители, което не създава само образователни резултати, но и шедьоври на изкуството.
    Съпричастността на възпитаниците на училището към тържественото очакване на Христовото Възкресение засвидетелства тяхната достойна позиция на преносители на добродетелите в бъдещето. Надсловът, който обедини всички сценични изяви, бе красивата мисъл на българския писател Йордан Йовков: „Има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго – любовта между хората.”

*********************************************************

ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ПЪТУВАНЕ ДО ФИНЛАНДИЯ

      От 21.04.2013 г. до 26.04.2013 г. група ученици с двама ръководители от СОУ „Д-р Петър Берон“-гр. Пазарджик  гостуваха в гр. Тампере, Финландия, във връзка с участие в проекта за международно училищно партньорство „Тийнейджърски пътеводител на моя регион“ – част от програмата „Коменски“ на Център за развитие на човешките ресурси в ЕС.
    Домакин на срещата беше Средно училище „Рудолф Стайнер“-гр. Тампере, Финландия. По време на престоя си учениците бяха настанени в семейства на новите си приятели и имаха възможност да се запознаят и общуват не само с възпитаници на това училище, но и със свои връстници от Германия и Белгия.
    Интерактивните занимания по проекта помогнаха на учениците да повишат нивото си на владеене на английски език, да подобрят уменията си за работа в екип, да се научат на толерантност и взаимно уважение.
    Основната тема на срещата бе „Изобразително изкуство“. Учениците рисуваха по групи родни забележителности, следвайки техниката на Кадински /бащата на абстрактното изкуство/. С изработените картини бе представена изложба в училището.
    За учениците беше особено вълнуващо посещението на Антраверка с организирана сауна, викторина, игри на открито.
Тийнейджърите се завърнаха по родните си места, изпълнени с красиви спомени за интересни факти и събития, свързани с финската култура и начин на живот.
    А ръководителите им отнесоха със себе си удоволствието от добре свършената работа и планове за бъдещи срещи, които ще се осъществят през следващата учебна година в България и Белгия.

*********************************************************

Математиката може да бъде забавна

      На 18.04.2013 г. в СОУ „Д-р Петър Берон“-гр. Пазарджик се проведе открит урок по математика с учениците от I Б клас на тема „Изваждане от 15 на числата 6 и 9“.
      Под ръководството на г-ца Анна Пашова децата с много желание и  ентусиазъм демонстрираха работа с интерактивна дъска, една от технологичните иновации и софтуерни изобретения, които използват в учебните часове.
      Използването на интерактивна техника допринася за повишаване интереса на учениците към учебния процес, като участват активно в него.
      Усвояването на точната наука математика се превърна в истинско забавление и удоволствие за първокласниците.
      Урокът бе наблюдаван от училищното ръководство, ст. експерт по начално образование Илияна Петрова, много учители, родители и гости.

***********************************************************************************************

Да изчистим България за един ден

    И тази година учениците от СОУ „Д-р Петър Берон” не останаха безразлични към националната кампания „Да изчистим България за един ден”. На 20.04.2013 год. доброволци от различни класове почистиха района на училището и градинката пред църквата „Св. Петка”.
    Децата с удоволствие взеха участие в инициативата и така допринесоха за по-светлия и чист облик на родината.

***********************************************************************************************

Националното състезание „Ключът на музиката”

     На 20.02.2013 г. в СОУ „Герги Брегов” се проведе Областният кръг на Националното състезание „Ключът на музиката”. Подготвени отлично от своята учителка по музика г-жа Веска Атанасова, всички участници от ІV А и ІV Б клас от СОУ „Д-р Петър Берон” се класираха успешно за националния кръг на състезанието, което ще се проведе в края на месец март в град Пловдив. Имената на малките таланти са:

 • Габриела Стефанова Гюрова          - ІV А клас
 • Джулия Юйтау Ли                              - ІV А клас
 • Димира Костадинова Ангелова        - ІV А клас
 • Здравислава Цветанова Доркова    - ІV А клас
 • Теодора Георгиева Георгиева         - ІV А клас
 • Захари Венциславов Стойчев          - ІV А клас
 • Александър Димитров Бъков            - ІV Б клас
 • Ана Николаева Янакиева                  - ІV Б клас
 • Белослава Мирославова Кирова     - ІV Б клас
 • Елица Асенова Тахтакова                 - ІV Б клас
 • Звездимира Петрова Спасова          - ІV Б клас
 • Любомир Йорданов Найденов          - ІV Б клас

   

***********************************************************************************************

Водата – източник на живот

     Във връзка със Световния ден на водата – 22 март, на 20.03.2013 г. в СОУ „Д-р Петър Берон” се проведе открит урок с учениците от ІІІ А клас на тема „Водата – източник на живот”. Под умелото ръководство на г-жа Ваня Цанева децата припомниха и обобщиха своите знания за най-ценното земно богатство. За да осъзнаят колко е важно да пазят и използват разумно водата, им  помогна странното животинче Флупи, с което ги запозна г-жа Цветана Чочева – главен експерт в РИОСВ - гр. Пазарджик. Интересните и разнообразни задачи предизвикаха активното участие на децата и им донесоха много награди. Урокът бе наблюдаван от ръководството на училището, много учители, родители и гости, които споделиха чудесните си впечатления от знанията на децата и от тяхното отлично екологично възпитание.

**********************************************************************************************

Спортни успехи

     Учениците от СОУ „Д-р Петър Берон” спечелиха първите места от три дисциплини в общинските ученически игри през март 2013г. Състезателите от пети, шести и седми клас заслужиха златото в хандбала, баскетбола и тениса на маса. Възпитаничките на училището станаха областни първенци по тенис на маса. Отлично представяне записаха и девойките от 11. и 12. клас, които грабнаха купата в общинската надпревара по хандбал. Голяма заслуга за шампионската игра имат учителите им по физическо възпитание Стоянка Бъкова и Иван Стефанов.
    Това са имената на нашите шампиони:

          Момичета 5 – 7 клас:

 • Десислава Антова, Кристалина Дойчинова, Кристина Дунчева, Силвана Кърмова, Анна Петрова, Десислава Петрова, Мария Георгиева, Стефка Сербезова, Златина Захариева, Йорданка Попова, Патрисия Цанкова, Ива Пиронковa.

          Девойки 11 – 12 клас:

 • Атанаска Илиева, Галя Тодорова, Елеонора Манолова, Илона Димитрова, Йорданка Костова, Сладуна Андреева, Светлана Петрова, Христина Георгиева, Емилия Рускова, Гергана Арабаджиева; Ива Тодорова.

     

        

**********************************************************************************************

     Националната олимпиада „Знам и мога”

     Изключително успешно се представи и четвъртокласникът Васил Ангелов Сакалиев, който получи 24 точки в Областния кръг на Националната олимпиада „Знам и мога” 2013г. На всички участници желаем успех и в следващите състезания!

***********************************************************************************************

СОУ „Д-р Петър Берон” изпрати посланици на българското в Германия

       Ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” прекараха необикновена учебна седмица зад граница. От 27. януари до 1. февруари 2013 година гимназисти, заедно със свои учители гостуваха в град Фленсбург, Северна Германия, във връзка с участието си в проекта за международно училищно партньорство „Тийнейджърски пътеводител на моя регион” – част от програмата „Коменски” на Центъра за развитие на човешките ресурси в ЕС.
Домакин на срещата беше немско-датската гимназия „Дуборг-сколен”, а по време на престоя си там пазарджишките деца имаха възможност да се запознаят и общуват не само с възпитаници на това училище, но и със свои връстници от Белгия и Финландия. Интерактивните занимания по проекта помогнаха на учениците да повишат нивото си на владеене на английски език, да подобрят уменията си за работа в екип и, изразявайки младежките си възгледи, да се научат на толерантност, взаимно уважение и подкрепа. Във визитата се включи и директорът на СОУ „Д-р Петър Берон” – г-жа Ст. Пашова, която осъществи ценни професионални контакти и обмяна на опит с ръководството на училището домакин.
   Заредена с много ентусиазъм и любопитство, българската група се отправи към пристанищния град на Балтийско море, за да отнесе частица от родната култура и да се докосне до това интересно кътче на Западна Европа. Основна тема на срещата беше националната музика и всички участници търсиха общото и различното в музикалните предпочитания на своите народи в миналото и днес. Вдъхновени от разнообразните ритми, децата заедно написаха поеми, обединяващи родните им езици и посветени на забележителностите във Фленсбург. Всички дейности се реализираха посредством работа в малки групи – метод, който постигна целта си – да сплоти колектива и да интегрира индивидуалните идеи, включвайки ги в екипни решения.
    За учениците беше особено вълнуващо да разгледат базата на училището, което се помещава в реставриран старинен замък, и да вникнат в особеностите на чуждата образователна система, която ги впечатли със своята демократичност и разшири мирогледа им на дейни млади хора. По време на престоя си в Германия те бяха настанени в семействата на новите си приятели, за да опознаят отблизо техния начин на живот и интереси и да създадат трайни взаимоотношения – едновременно полезни и изключително приятни. Ден преди отпътуването младежите, участващи в проекта, и техните учители посетиха втория по големина град в Дания – Архус, определен от специална европейска комисия за Културния град на Европа, тъй като въпреки трудното кризисно време, мястото е процъфтяващ център на съвременното изкуство. Консерваторията и арт-музеят в Архус обогатиха естетическите познания на децата, които се завърнаха по родните си места, изпълнени с красиви спомени за едно неповторимо приключение, на което се насладиха с цялата емоционалност и любознателност на младостта си. А ръководителите им отнесоха със себе си удоволствието от добре свършената работа и плановете за бъдещите срещи, които ще се осъществят през тази и следващата учебна година във Финландия, Белгия и България.

*********************************************************

Инициатива на малките предприемачи от
СОУ „Д-р Петър Берон”

       На 17.12.2012 г. учениците от ІІ А клас на  СОУ"Д-р Петър Берон", които изучават СИП - предприемачество и бизнес по програмата "Нашето семейство" на Джуниър Ачийвмънт, поканиха своите родители и приятели на своя празник "Заедно на Бъдни вечер". Като истински актьори, децата пресъздадоха българските обичаи и традиции, свързани с едни от най-обичаните и чакани християнски празници. Малките предприемачи бяха подготвили за гостите коледен базар с изработени от природни и отпадъчни материали картички, играчки, календари, магнити, поставки за маса, късмети и др. Със събраната сума от представлението и от базара учениците ще закупят нови материали за своята бъдеща дейност и ще отидат на екскурзия.За добре свършената работа децата бяха поздравени от ст. експерт по начално образование г-жа Илияна Петрова и от директорката на СОУ "Д-р Петър Берон" г-жа Станка Пашова.

*********************************************************

Да изчистим България за един ден

       На 12 май 2012 г. петдесет ученици от прогимназиален и от гимназиален етап на СОУ „Д-р Петър Берон” показаха, че пазят своя град и своята държава и че могат да бъдат социално ангажирани, като  се включиха в националната кампания „Да изчистим България за един ден”. Почистени от  сръчните ръце на ентусиазираните младежи,  районът около училището и градинката пред църквата „Св. Петка” придобиха нов облик – станаха  чисти и по-красиви. 
     С доброволческия си жест младите хора показаха не само непримиримостта си към нередностите и равнодушието, но и уважение към себе си,  към  природата и към съгражданите си.

*********************************************************

Отново признание за учениците от СОУ „Д-р Петър Берон”

       На 27.04.2012 год. в Националния дворец на децата в София се проведе Международен фестивал за млади таланти. За втора година в проявата взеха участие ученици от І до V  клас на СОУ „Д-р Петър Берон” – Пазарджик, които представиха мюзикъла на Петър Ступел „Буратино”.
      Макар и най-малки сред многобройните участници във фестивала, нашите ученици грабнаха вниманието на журито и публиката със своя певчески талант и актьорските си умения.  За майсторското си изпълнение децата и тяхната ръководителка Веска Атанасова  заслужено бяха удостоени с І награда в категорията „Музикално-театрално изкуство”. Специалната награда на журито за най-добра главна роля бе присъдена на Радослав Моллов от ІІА клас.

**********************************************************

Великденски концерт

    На 06.04.2012 г. учениците от престижното училище СОУ „Д-р Петър Берон" - Пазарджик изнесоха Великденски концерт. Ведрата атмосфера на светлия християнски празник Възкресение Христово бе пресъздадена на сцената от талантливите момичета и момчета с много ентусиазъм и артистичност. Богатата концертна програма включваше пъстра плетеница от автентичен български фолклор и ритми на модерното ни съвремие. Ученици от начален етап зарадваха многобройната публика, изпълнила до краен предел зала „Маестро Г. Атанасов", с виртуозно изпълнение на мюзикъла „Буратино". Като отчитат острата необходимост от засилване на възпитателната роля на българското училище, педагозите от СОУ „Д-р Петър Берон" умело и целенасочено съчетават научните знанията с опознаване на традициите на народа ни и с християнската етика и морал - ценности на обединена Европа, към която принадлежим. Чрез отбелязване на празниците, традициите и обичаите, които са неотменна част от българския бит и култура, учителите формират у своите възпитаници ценностна система, явяваща се своеобразен антипод на агресията, наркоманията и девалвацията на морала.

**********************************************************

Среща-дискусия на тема: „Водата - източник на живот, но понякога и природно бедствие"


    На 20.03.2012 г. в сградата на община Пазарджик се проведе среща-дискусия на тема „Водата - източник на живот, но понякога и природно бедствие". Тя бе посветена на Световния ден на водата - 22 март, и бе организирана от РИОСВ-Пазарджик и БДУВ-Пловдив.
    В дискусията взеха участие представители на седем училища от община Пазарджик. СОУ „Д-р Петър Берон" бе представено от десетокласничките Атанаска Илиева, Галя Тодорова и Людмила Николова с ръководител г-жа Ани Михайлова - ст. учител по география и икономика в училището.
    За отличното си представяне в проведената дискусия всеки ученик получи сертификат.

*********************************************************

Международна среща

   СОУ „Д-р Петър Берон "-гр. Пазарджик е домакин на международна среща на учители от три европейски държави: Германия, Финландия и Белгия.
   От 26.01.2012г. до 29.01.2012г. се провежда контактен семинар с участието на екип от преподаватели от училището и по двама представители от Германия, Финландия и Белгия. Целта на този семинар ще бъде споделяне и обсъждане на проблемите в средното образование на представените страни и съвместно търсене на пътища за подобряване на работата на всички свързани с образованието лица и институции. В резултат беше разработен общ документ за участие в секторна програма „Коменски", която дава възможност на ученици и учители от различни страни, участнички в Програмата „ Учене през целия живот ", да работят съвместно по теми, които представляват общ интерес за тях. Обменяйки опит, практики и методи, да обогатяват своите представи за разнообразния европейски културен, социален и икономически контекст. Участието в секторна програма „Коменски" допринася за повишаване качеството на училищното образование, формиране на личността на учениците и развитие на компетенциите им на базата на чуждоезиковото обучение.
По време на тридневния си престой педагозите от чужбина ще се запознаят с работата на учителския колектив, ще посетят учебни занятия по музика и английски език.

**********************************************************

Хепънинг  „Земята е такава, каквато я съхраним”

     Учениците от СОУ ”Д-р Петър Берон” – Пазарджик  реализираха поредица от дейности по проект „Земята е такава, каквато я съхраним”, посветен на Деня на Земята – 22 април.  На 21.04. 2011 г. беше финалната инициатива – хепънинг в училището, на който присъстваха ученици, много родители и гости. Станка Пашова- директор на учебното заведение, връчи грамоти и предметни награди на учениците, заели призови места в Областния конкурс за рисунка и литературна творба,  плакати  и албуми  на тема „Земята – наш общ дом”, и на участниците в останалите инициативи.

Наградите са осигурени от РИОСВ – Пазарджик и Фондация „Партньори за България”.

 

*********************************************************

Отлично представяне на хор „Звънче" при СОУ „Д-р Петър Берон"

   На проведения в края на м. март 2011 г. в Националния дворец на децата в гp. София IV конкурс за работещи в сферата на извънкласните и на извънучилищните дейности, организиран от Международната фестивална програма за детското творчество „Приятели на България" в партньорство с МОМН, Синдиката на българските учители и Националния дворец на децата, г-жа Веска Атанасова - старши учител по музика в СОУ ..Д-р Петър Берон" - гр. Пазарджик, и ръководеният от нея училищен хор "Звънче" завоюваха престижната II награда в категория "Извънкласни дейности". В творческата надпревара взеха учаегие 166 педагози, ръководители на състави и школи, работещи в сферата на образованието, както и 860 участници от цялата страна.
   Горди сме. че нашите малки певци от училищен хор „Звънче" не за пръв път доказват, че талантът, трудолюбието и обичта към музиката се възнаграждават. А високото отличие на г-жа Веска Атанасова е признание за нейния професионализъм и всеотдайността й към децата, които тя обучава с голямо тьрпение и любов.
   За отличното си представяне училищният хор „Звънче" и неговата ръководителка г-жа Атанасова са поканени от управителя на МФПДТ „Приятели на България" да участват през месец юли 2011г. в Асамблеята на детското и младежкото творчество, както и на летния семинар за работещи в извънкласни и извънучилищни дейности, които ще се проведат в курортния комплекс „Албена".

*************************************************************

Отново на училище

     На 15 септември първият училищен звънец възвести началото на 2010-2011 учебна година в СОУ „Д-р Петър Берон". На тържествената церемония по повод откриването й присъстваха всички учители, ученици, родители и гости.
    Негово Високо Преосвещенство пловдивският митрополит Николай отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие, като помоли Бог да закриля децата и да ги дари с премъдрост, разум и благочестие. Госпожа Станка Пашова - директор на училището, пожела на учениците и учителите успешна и щастлива нова учебна година. С песни и танци талантливите възпитаници на СОУ „Д-р Петър Берон" поздравиха своите съученици, учители и най-вече развълнуваните първокласници, които първи прекрачиха училищния праг, водени от всеотдайните си учителки.

*********************************************************

Великденски благотворителен концерт

     Благотворителността в навечерието на най-големите християнски празници се превърна в традиция за СОУ „Д-р Петър Берон".
     На 30.03.2010 г. възпитаниците на училището изнесоха пред обществеността на гр. Пазарджик Великденски концерт. С яркото си присъствие на сцената като певци и танцьори децата доказаха, че талантът и доброто винаги вървят ръка за ръка.      
     Събраната сума от концерта и от изложбата базар на техните картини и декорации бе дарена на семейство Николови за лечението на 4-годишния им син Митко.

 

******************************************************************************

СОУ „Д-р Петър Берон" се обучава за действия при бедствия

       На 27.10.2009 г. в училище се проведе комплексно показно занятие за усвояване на Плана за действие при бедствия, аварии, катастрофи и пожари. В него освен състава на СОУ „Д-р Петър Берон" взеха участие със специализирани екипи РУ на МВР, ТД „Гражданска защита", PC „ПАБ", БЧК и Центъра за спешно-неотложна медицинска помощ. Целта на занятието бе да се повиши готовността за действие при възникване на извънредни ситуации, като се разработи и проиграе модел на поведение.
       Мероприятието протече при пълен синхрон между отделните звена. При подаване на сигнал за бедствие всички ученици и учители от I смяна незабавно напуснаха сградата, спазвайки стриктно правилата за евакуация. В същото време училищният двор се изпълни с полицейски коли, линейка, пожарен автомобил и специалистите уверено пристъпиха към действие. Строени на двора, учениците с интерес наблюдаваха обезвреждането на бял прах с неустановен произход, изхвърлен от въоръжен наркотрафикант, укрил се в сградата. Полицаите бързо откриха нарушителя и го арестуваха. Пожарникарите угасиха пожар, лумнал в една от класните стаи. На пострадалите при бедствието ученици бе оказана първа помощ от училищния екип по медико-санитарна защита, а впоследствие от пристигналия екип на „Спешна помощ".
       Занятието бе наблюдавано от представители на Община Пазарджик, РИО - Пазарджик и директорите на училищата в региона. На последвалото обсъждане бе дадена висока оценка на постоянната училищна комисия за ЗБАК за добрата организация и за уменията и да овладее чрез адекватни действия създалата се екстремна ситуация и да опази живота на учениците, като не допусне страх и паника сред тях.


  

  

 

 

*********************************************************

Интегриран урок по религия и български език и литература

     На 14 април 2009 година в СОУ „Д-р Петър Берон" за пореден път се проведе открит интегриран урок по религия и български език и литература. Урокът бе посветен на светлия християнски празник Великден и бе проведен с най-малките възпитаници на училището - учениците от I 6 клас.
    Учениците впечатлиха многобройните си гости  със задълбочените си разсъждения върху моменти от евангелския разказ за възкресението на Иисус Христос, поднесен като мултимедийна презентация от учителя по религия Живко Стоилов. Ръководени от своята учителка Анна Пашова, първокласниците уверено демонстрираха познанията си за обичаите, свързани с празника, и умението си да четат точно и емоционално лирическите текстове в букварчето, посветени на Великден.
    В края на часа малките ученици поздравиха Негово високо преосвещенство Пловдивския митрополит Николай с песен, посветена на Великден. Видният гост изказа похвала за отличното представяне на децата и им подари Библия и книжка с християнски притчи.

    

 

 

 

 

*******************************************************************

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО

    На 10.03.2009 г. училището ни чества 210-годишнината от рождението на своя патрон - видният учен и обществен деец д-р Петър Берон. Това е ден, в който отдаваме почит и преклонение пред святото и родолюбиво дело на този радетел на българското образование, достоен и велик българин.
   Събитието бе отбелязано с концерт, който се състоя в зала „Маестро Георги Атанасов". Във фоайето бе аранжирана юбилейна изложба на нашите талантливи художници.
    Гости на тържеството бяха г-н Тодор Попов - кмет на Община Пазарджик, представители на Община Пазарджик, експерти от РИО,   много общественици и родители.
    Богатата концертна програма, включваща рецитал, драматизация по разкази на Чудомир, музикални и танцови изпълнения, за сетен път доказа, че възпитаниците на СОУ „Д-р Петър Берон" имат разностранни заложби и умения, развивани от способни и амбициозни педагози, и че обичат своето училище и с изявите си градят неговия неповторим облик.

 

 

 

 

 

 

********************************************************************************

СОУ "Д-р Петър Берон" с нова спортна площадка

    Учениците и учителският колектив на СОУ "Д-р Петър Берон" изпращат учебната 2007/2008 г. с нова придобивка - открита спортна площадка с изкуствена тревна настилка. Тя е изградена по спечелен проект към Националната програма "Модернизиране на учебната база", модул "Спорт в училище".
    На 29 май 2008г. модерното спортно съоръжение бе официално открито с подобаващо тържество. Видните гости, сред които Тодор Попов - кмет на Община Пазарджик, Георги Спасов - директор на дирекция "Образование и култура" в Община Пазарджик, Никола Минчев - регионален координатор на КТ "Подкрепа" , Васил Кацаров - ст. експерт по физическо възпитание и спорт в РИО, по стара българска традиция бяха посрещнати с вкусна пита и мед. Лентата бе прерязана от г-н Тодор Попов и г-жа Станка Пашова - директор на училището. Отец Димитър Христев отслужи водосвет за здраве и успех на ученици и учители.
    След тържеството се проведе състезание по футбол за момчетата и народна топка за момичетата между четвъртокласници от няколко училища: СОУ "Д-р Петър Берон", СОУ "Георги Брегов" , ОУ " Константин Величков" - с. Паталеница, НУ "Никола Фурнаджиев" и НУ "Васил Левски". Надпреварата протече с много емоции, старание и спортен ентусиазъм.
    Г-жа Пашова връчи награди на всички участници в спортното събитие. Малките спортисти изживяха приятни емоции и се разделиха като приятели.

 

*******************************************************************************

Детска оперетка "Който не работи, не трябва да яде"

      По повод наближаващия светъл християнски празник Възкресение Христово учениците от I - IV клас подготвиха и представиха на 23.04.2008 г. в Кукления театър на ПУ "П. Хилендарски" - филиал Пазарджик, детската оперетка "Който не работи, не трябва да яде" . Постановката е дело на талантливата учителка по музика Веска Атанасова, текстът е на Сабина Тянкова, а музиката - на Жул Леви.
      Гости на това мило пролетно тържество бяха децата от ОДЗ "Здравец", ОДЗ "Слънчо", ЦДГ "Пролет", ЦДГ "Дъга", родители, както и г-н Йордан Чалъков - началник сектор "Образование" в община Пазарджик. Проявата бе уважена и от представители на местните медии.
      Най-малките възпитаници на СОУ "Д-р Петър Берон" завладяха сърцата на многобройната си публика. Всички изпълнители показаха завидни театрални и певчески умения и успешно се превъплътиха в ролите на героите от популярната българска народна приказка "Който не работи, не трябва да яде". Съчетавайки силата на словото с красотата на танца и въздействието на музиката, малките актьори пресъздадоха моменти от бита на патриархалното българско семейство, в което на особена почит е бил трудът. С майсторското си изпълнение те не само доставиха радост и естетическа наслада на своите гости, но и много непринудено и деликатно им внушиха нравственото послание на творбата.        
       Проявата на учениците от СОУ "Д-р Петър Берон" затвърди доброто име на учебното заведение и отново показа, че под вещото ръководство на своите учители децата не само придобиват научни знания, но и получават възможност да развият и изявят своите способности.

*************************************************************************

Открит интегриран урок по религия и български език и литература в трети "а" клас на тема: "Живот и делото на Св.Св. Кирил и Методий"

    На 11 май 2007г. в СОУ "Д-р Петър Берон"- гр. Пазарджик бе проведен открит интегриран урок по религия и български език и литература в трети "а" клас на тема: "Живот и делото на Св.Св. Кирил и Методий"
   Урокът бе изнесен с участието на двама преподаватели:  г-н Живко Стоилов - учител по религия, и г-жа Катя Стефанова -начален учител.
   Присъстваха много гости, сред които представители на Регионалния инспекторат по образование, директори на училища, духовни лица и доцент Божидар Андонов, завеждащ катедра "Религиозна педагогика" при Софийския университет и член на комисията по образование към НС.

   Чрез интегрирания урок по религия и български език и литература бяха реализирани няколко цели :
    1. Образователни - Учениците да се запознаят с живота и делото на Св.Св. Кирил и Методий и традициите, свързани с празнуването на тяхната памет.
     2. Възпитателни - Да се извлекат нравствените послания от живота на светците просветители на славянските народи, и да се акцентира върху християнските добродетели.
      3. Развиващи -Учениците да развият съпричастност към християнски ценности и народните традиции.
   При проведеното конфериране на урока пред гости и журналисти директорката на СОУ "Д-р Петър Берон" Станка Пашова сподели:
    "Учебният предмет "Религия" се изучава от 10 години в училището. През настоящата учебна година религия се изучава веднъж седмично в 1-ви, 3-ти и 5-ти клас, като учениците са изявили желанието си да го изучават с писмено заявление, придружено с родителски подпис. Религиозното християнско възпитание е елемент от цялостното възпитание на детето - сподели г-жа Пашова, - затова не бива да се отделя механично и не може да бъде тълкувано извън контекста на цялото възпитателно въздействие, насочено към нравственото формиране на личността. Според мен именно липсата на християнско възпитание и на християнски ценности стои в основата на всеки проблем днес в обществото. Не бива да се забравя, че добрите хора се създават в най-ранна възраст: още с първите стъпки в училище. Периодът е изключително благоприятен за изграждане на християнски добродетели: честност и справедливост; уважение и толерантност; любов и милосърдие..."

********************************************************************

Пролетен благотворителен концерт под надслов: "ВЯРАТА В ДЕЦАТА - ВЯРА В БЪДЕЩЕТО"

      На 22.03.2007г. в Драматично-куклен театър "К. Величков" учениците от СОУ" Д-р Петър Берон" изнесоха пролетен благотворителен концерт под надслов: "ВЯРАТА В ДЕЦАТА - ВЯРА В БЪДЕЩЕТО" На концерта присъстваха много гости, родители и ученици. Под бурните аплодисменти учениците от всички класове представиха богата музикално-фолклорна програма , а учениците от XI и XII клас представиха театралната постановка по Иван Вазов "С чужди драг, вкъщи враг"

*************************************************************

спортно състезание "Бързи, смели, сръчни"

     На 30 май 2006г. в СОУ “Д-р Петър Берон" - гр. Пазарджик се проведе спортно състезание "Бързи, смели, сръчни" между отборите на ученици от четвъртите класове на пет училища от град Пазарджик

*************************************************************

Мултимедиен открит урок по Религия : "Заедно да преживеем радостта на пролетните християнски празници Лазаровден и Цветница"

      На 14.04.2006 г. в навечерието на големите пролетни християнски празници Лазаровден и Цветница в СОУ "Д-р Петър Берон", Пазарджик, бе проведен мултимедиен открит урок по религия в трети "б" клас. Тема на урока бяха нравствените послания на християнските празници Лазаровден и Цветница и въздействието им за формиране на християнски мироглед и ценностна система у децата.  Гости на третокласниците бяха проф. Иван Желев - директор на дирекция "Вероизповедания" при МС, проф. Емилия Василева - декан на Факултета по педагогика към СУ "Св. Кл. Охридски", богослови и общественици.
      Откритият урок започна с популярната детска молитва Дядо Господи", която мигом грабна сърцата на всички присъстващи, стопи възрастовата разлика между домакини и гости, тъй че всички се молеха в един глас: "... дай на мама, дай на татко здраве, сила и живот; мир, любов на всички братя и добро на наш народ!"
      Учителят по религия Живко Стоилов, възпитаник на СУ "Св. Кл. Охридски", специалност теология, запозна децата с библейския разказ за Лазаровден - чудото с възкресяването на Лазар от Иисус във Витания. Група лазарки от класа възпроизведоха ритуала "лазаруване". Традиционното "наричане" на цветни китки и лични предмети на малките моми в навечерието на Лазаровден. за да надникнат в бъдещето и да видят бъдещия си жених, бе придружено със свиването на красив венец от пролетни цветя (най-красивите, които можеха да бъдат намерени в Пазарджик). Него малките лазарки пуснаха да плува по течението на река Марица и да разнася пожелание за мир до хората по цял свят.
      А през цялото време, докато малките момичета пресъздаваха ритуала "лазаруване", игривите звуци на старинния лазарски припев "Росица роси, рой, рой, ройне ле" създаваха неповторима автентична атмосфера. После децата се запознаха и с библейския разказ за Цветница - влизането на Иисус в Йерусалим и символа на християнския празник Цветница по българските земи - върбовите клонки. Голяма изненада донесе домашното за следващия час по религия: френските деца от град Рен бяха изпратили чрез интернет фотокопие на стъклописа от катедралата в Рен "Христос влиза в Йерусалим", който българските деца трябваше да оцветят по описана схема. Предстоеше малък конкурс в класа за най-сполучливо оцветена илюстрация, която заедно с благодарствено писмо да бъде изпратена чрез интернет в гр. Рен. Предстоящото осъществяване 'на приятелски отношения с френските деца изпълни класната стая с радост и възторжени възгласи.
      Директорката на СОУ "Д-р Петър Берон" Станка Пашова сподели, че учебният предмет "Религия" се изучава от 8 години в училището. През настоящата учебна година религия се изучава веднъж седмично в 1-ви, 3-ти и 4-ти клас, като учениците са изявили желанието си да го изучават с писмено заявление, придружено с родителски подпис. "Религиозното християнско възпитание е елемент от цялостното възпитание на детето - казва г-жа Пашова, - затова не бива да се отделя механично и не може да бъде тълкувано извън контекста на цялото възпитателно въздействие, насочено към нравственото формиране на личността. Според мен именно липсата на християнско възпитание и на християнски ценности стои в основата на всеки проблем днес в обществото. Не бива да се забравя, че добрите хора се създават в най-ранна възраст: още с първите стъпки в училище. Периодът е изключително благоприятен за изграждане на християнски добродетели: честност и справедливост; уважение и толерантност; любов и милосърдие...
"


*********************************************************************